Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Nu saknar skatt på bostäder helt logik"

"Bostadsbeskattningen är nu helt söndertrasad", tycker Nils-Eric Sandberg.

Publicerad: 5 februari 2015, 17:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadspolitikVägslitageskatt

Skuld och skatt på bostaden är tema för mycket debatt. I väntan på en klargörande analys i den politiska debatten, som jag efterlyst i många år, vill jag bidra med några synpunkter.

Hushållens skulder ökar – som en logisk reflex av höga marginalskatter. Man sparar det som blir kvar sedan nödvändiga utgifter betalts. Sparandet kommer ur marginalen på inkomsten; marginalskatter är alltså främst skatt på sparande.

Inte bara skulderna utan också tillgångarna ökar, som följd av bostadspriserna. Men det avgörande är inte kvoten mellan skulder och tillgångar utan kvoten mellan lånekostnader och disponibel inkomst.

Finansinspektionen har lagt ett bolånetak, snart kommer amorteringskrav. Men skuldhanteringen kan enklast lämnas åt bankerna, om de riskdifferentierar räntan. Det är en enkel marknadskonform lösning.

Bostadsbeskattningen är nu helt söndertrasad. Den följer inte någon logisk princip.

Har hyresgästerna högre skatt än småhusägare? Ja, det har blivit ett axiom i debatten. SNS-rapporten ”Den svenska skulden” vill ha en neutral skatt på olika bostäder. Det verkar rättvist. Men i hyran ingår kostnader för underhåll och service som småhusägare vanligen gör själva. Det är poängen med hyresformen. För att korrigera denna skillnad måste Skatteverket skicka ut starka taxerings­intendenter som tar fast snöskottande småhusägare och tvingar dem betala moms på arbetet. Till detta kommer givetvis nödvändig kontroll av nattetida smygskottning.

Fastighetsskatten på hyreshus debiteras inte hyresgästerna utan fastighetsägarna, som sedan får försöka övervältra skatten på hyresgästerna via hyresförhandlingarna. Hyresregleringen försvårar detta. Ekonomin är ett virrvarr av övervältringsförsök; härdade professorer i finansrätt – jag har mött flera – säger att nettoeffekten är svårberäknelig.

Hyreshus och bostadsrättshus taxeras efter en uppskattning av marknadsvärdet som inkluderar hyresregleringen. Om bostads­rätter ska taxeras på samma sätt som småhus måste de omvandlas till ägarlägenheter.

Jämförelser mellan kostnader för olika upplåtelseformer missar alltid en viktig faktor som är komplicerad och som många därför bortser från. Många småhus och bostadsrätter är ordentligt nedamorterade. I dem ligger ett kapital. En kostnad för de bostäderna ligger i den icke realiserade avkastningen på kapitalets alternativanvändning – det vill säga det som bostadsägaren kunde fått i ränta eller utdelning.

Att debatten helt missar detta är inget skäl att bortse från det.

Nils-Eric Sandberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev