Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Nu vänder vi blad"

Det är så lockande att bara starta ett nytt projekt, resonerar Fredrik Friblick.

Publicerad: 27 augusti 2015, 08:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ibland går byggprojekt bra. Ibland går de sämre. Oftast vet man inte riktigt.

Ibland skulle det vara intressant att veta mer på djupet om varför projektet gick bra. Ibland skulle det vara intressant att förstå mer varför projektet gick dåligt. Men oftast vet man inte riktigt.

Ibland då ett projekt går bra ekonomiskt, då kan det bero på att man arbetat på riktigt bra sätt. Ibland beror det nog mest på bra kontrakt eller fördelaktig marknad. Men. Oftast vet man inte riktigt.

Att göra misstag är mänskligt. Att ha svårt att lära sig av sina misstag är också mänskligt. Men att inte vilja lära sig av sina – och andras – felsteg, det är en attityd som bara uppvisas i den del av mänskligheten som utgörs av samhällsbyggandet.

Det är så lockande att bara starta ett nytt projekt. Strunt i allt som varit! Låt oss gå vidare! Varför älta gammalt tjafs? Vi vänder blad och ser framåt! En kunglig strategi.

Men kulturen skaver och gnisslar då den stöts mot framtiden, där industrialisering, lean-tänkande, BIM och produktivitet tålmodigt inväntar byggindustrin.

Det finns företag som börjar arbeta med erfarenhetshantering. Systematiskt tar man ut erfarenheter från projekt och man återför också aktivt erfarenheter till sina nya projekt. Dessa företag har stora möjligheter att utveckla lönsamheten och undvika kostsamma fel. Men tvingar man projektledare eller platschefer att reflektera över sina misstag, då riskerar man att dessa attraktiva medarbetare strax lämnar organisationen. I stället beger de sig till organisationer där det är helt okej att sitta och berätta om sina hjältedåd i fikarummet, men där ingen någonsin gör en seriös efterkalkyl. Därför ska ingen tvingas; naturligtvis måste företagskulturen systematiskt utvecklas. Medarbetarna ser själva vitsen med det hela; de vill utveckla sig själva, processerna och bolaget. Och si! Simsalabim; fram tonar en lärande organisation som är mer än bara ett tomt managementbegrepp.

Nä, nu jäklar. Nu har vi snackar runt länge nog. Det är dags. Nu börjar en ny tid! Nu tar vi aktivt och nyfiket till oss erfarenheter från tidigare projekt för att skapa mer värde för pengarna i samhällsbyggandet. Strunt i det som varit.

Nu vänder vi blad. Och ser framåt.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.