Krönika
Om lagligt och olagligt
Exakt vad som är lagligt ska framgå av lagtexten.
Publicerad: 14 december 2017, 05:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Leif Östling har alltså avgått som ordförande i Svenskt Näringsliv efter kritik mot att han skatteplanerat – inte så mycket, han har tydligen under relativt kort tid betalat in cirka 180 miljoner i skatt. Men Skatteverket har inte funnit att han gjort något olagligt.
Finansministern Magdalena Andersson meddelar (SvD 24/11) att hon vill skärpa lagstiftningen mot skatteplanering. Hon säger att några betalar skatt korrekt medan andra ”mer eller mindre lagligt” undanhåller skatt från svenska staten.
Det här är ett uttalande som borde få justitieråden i HD att reagera, högt och tydligt. Det har de inte gjort. Det är nog alltför lågt i taket i folkhemmet.
Lagligt är en sak; det är att inte bryta mot lagen. Olagligt är motsatsen. Exakt vad som är vad ska framgå av lagtexten. En huvudregel bakom lagstiftningen är att den via uppräkning definierar allt som är olagligt, och alltså kan beivras. Det finns inte något ”mer eller mindre lagligt”, alltså ingen ”gråzon” mellan lagligt och olagligt som finansministern tror.
Lagligt och olagligt
Förre finansministern Gunnar Sträng gjorde något olagligt då han drog av ombyggnadskostnaderna för sitt hus i Gamla Stan. Margot Wallström följde helt lagen när hon inte skattade för sin FN-lön i Sverige.
Ett problem med det svenska skattesystemet är att det saknar en övre gräns för hur hög skatt staten kan ta ut. Grundlagen sätter inget tak, var sig för skatten som andel av BNP eller skatten som andel av den enskildes inkomst. Enligt regeringsformen 1:2 skall det ”särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad…”. Men regeringsformen säger inte att individen har rätt att behålla en viss del av inkomsten för arbetet.
Regeringen Bildt gav utredningen ”Fri- och rättighetskommittén” (SOU 1993:40) i uppdrag att bland annat föreslå en övre gräns för beskattningen. Men de social-demokratiska ledamöterna grundlurade de borgerliga och drev igenom en vägran att följa direktiven.
Att en del bolag juridiskt placerar sig i länder med lägre bolagsskatt är inget större problem. De helt dominerande skatteintäkterna de genererar är inkomstskatt, löneskatt och moms. Och de skatterna genereras i de länder där bolagen arbetar.
Det allvarliga är finansministerns uttalande. Om lagstiftaren upphäver gränsen mellan lagligt och olagligt faller fundamentet för rättssäkerheten.
Nils-Eric Sandberg
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.