Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"På en allt hetare marknad"

Fredrik Friblick funderar på om byggare och stjärtlösa grodor har något gemensamt.

Publicerad: 3 november 2016, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

leanEkonomlönsamhet

Byggbranschen håller återigen på att bli överhettad. Överhettning kommer inte över en natt. Det har blivit mer att göra och fler projekt. De flesta företag klarar den heta marknaden bra. Men temperaturen stiger.

Om man lägger en groda i en gryta med hett vatten, då hoppar grodan direkt ut ur det varma vattnet. Om man i stället lägger grodan i en gryta där man sakta successivt ökar temperaturen, då kommer grodan anpassa sig efterhand, och den märker inte att det börjar bli farligt förrän det är för sent. Då grodan inser att det är fara för dess liv, då är grodan helt lealös och kan inte längre ta sig ur grytan. Så kokas grodan och den dör, trots att den egentligen hade gott om tid att göra något åt saken.

Priserna stiger, lönsamheten sjunker

Priserna i byggandet stiger, lönerna stiger. Men lönsamheten stiger tyvärr inte. På flera håll sjunker den. Den heta markanden gör att många upplever sig vara i en bra tid. Man gör fyra projekt i stället för två. Men det visar sig för många entreprenörer att de egentligen tjänade mer pengar på de två projekten, än vad de nu gör på de fyra. Ett av de fyra projekten blir ett förlustprojekt. Lönsamheten sjunker, även om omsättningen snabbt ökar. Och sakta stiger temperaturen.

Det där experimentet på grodan framstår som motbjudande. Jag har själv aldrig testat. Det sägs att experimentet är en myt. Men groddjur har en ganska liten hjärna; de behöver inte större på grund av ett de uppför sig och rör sig i ganska enkla och stereotypa mönster.

Kan framstå som helt otidsenliga

Man kan höra byggare tala om hur mycket de omsätter och hur mycket omsättningen ska öka. Men det är inte lika ofta som företagen talar om sin lönsamhet. Och det är sällan man hör något konkret om hur företagen ska öka sin produktivitet och systematiskt arbeta med att kontrollera och sänka sina kostnader över tiden. Vem har tid att göra trista efterkalkyler? Och sakta stiger temperaturen.

Som stjärtlösa groddjur tillhör grodan en 190 miljoner år gammal grupp, som visat upp stor anpassningsförmåga genom historien. Groddjuren borde vara utdöda; de kan i vissa avseenden framstå som helt otidsenliga.

Byggkonjunkturen spås bli hetare det kommande året. Alla har mycket att göra. Alla har fullt upp.

Sakta stiger temperaturen.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

leanEkonomlönsamhet

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.