lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Plötsligt omprövar någon

Det finns tankefigurer som är vassa. Och så finns det tankegångar som tål att omprövas.

Publicerad: 16 november 2017, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns tankefigurer som är vassa. Och så finns det tankegångar som tål att omprövas.

I England har man genom åren haft för vana att dra vatten- och avloppsrör på utsidan av husen. Då man som besökare försiktigt frågade varför man gjorde så, då kunde man få det självklara svaret att det ju var så praktiskt – då rören frös sönder var de så lätta att komma åt att reparera. Den som stod på sig och ofint frågade om man inte kunde undvika att rören frös sönder, genom att dra dem inne i byggnaden, möttes av oförstående engelsmän. Kanske är det därför vissa anser att England är en timme och 25 år efter Sverige, men det är nog inte sant.

I Texas hör man i debatten just nu att det är så bra med de lokala vapenlagarna, för att om någon skulle springa in i en skola och skjuta, då är det ju inget som hindrar lärarna att bära vapen och kunna skjuta tillbaka. Likaså om någon vettvilling skjuter i en kyrka, då borde prästen med samma logik också beväpna sig till tänderna. På så sätt skulle samhället bli en allt säkrare plats, om bara allt fler beväpnar sig för att kunna möta alla hot.

Det mesta som byggs blir dyrt

Nu byggs det mycket bostäder. Behovet är stort. Det mesta som byggs blir dyrt; dyrare än vad människor med normala inkomster kan efterfråga. Då man bygger bostäder köper byggherren ofta marken av kommunen. Då det byggs dyra bostäder upplever kommunen att man lika bra kan ta marknadsmässigt betalt för marken; det blir ju så dyrt ändå. Men då marken är dyr, då upplever de flesta bostadsutvecklare att man verkligen måste satsa på att bygga exklusiva bostäder. Och om nu någon bostadsutvecklare tänker bygga riktigt, riktigt exklusiva bostäder, då känner de flesta kommuner att de nog borde tagit ännu lite mer betalt för marken. Vilket kommunen gör i nästa projekt. Vilket bidragit till att bostadsutvecklarna under lång tid tävlat med varandra om att bygga ännu dyrare bostäder.

Plötsligt omprövar någon

Så plötsligt en dag finns inte marknad för de riktigt exklusiva bostäderna. Någon måste tänka till. Någon kanske omprövar prissättningsmodeller för mark. Vapenlagarna i Texas kanske inte är helt hundra. Någon engelsman kanske omprövar avloppsdragningarnas placering. Framtiden kan bli riktigt spännande.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev