Krönika
”Politiker! Kliv upp ur skyttegravarna och börja samarbeta!”
Vilka bostadspolitiska frågor kan – och bör – bli heta i årets valrörelse?
Publicerad: 9 maj 2018, 07:49
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
SnåretDags för valår igen, efter fyra år med flyktingboom, rekordbyggande och plötslig tvärnit på bostadsmarknaden. I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret analyseras vilka bostadspolitiska frågor som kan – och bör – bli heta i årets valrörelse.
Programledaren Emma Jonsteg samlar i programmet en ”superpanel” bestående av Stefan Attefall, före detta bostadsminister (KD), Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare, Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen och Maria Pleiborn, demograf på WSP.
Stefan Attefall, före detta bostadsminister (KD), Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare, Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen och Maria Pleiborn, demograf på WSP, Emma Jonsteg, programledare. Foto: Susanne Kronholm
Mer fokus på byggande
Stefan Attefall blev bostadsminister 2010, i en tid då han var ganska ensam om att brinna för bostadsfrågor. Sedan dess har både alliansen och den rödgröna regeringen fokuserat allt mer på ämnet genom att jobba för att förenkla regler och gynna ökat byggande.
Men otroligt många utmaningar kvarstår. Alla kurvor i Sverige står visserligen rätt, med låga räntor, hög sysselsättning och växande reallöner. Befolkningstrycket har ökat och accentueras ytterligare av flyktingboomen 2015. Problemet är bara att de som behöver bostäderna inte har köpkraften. Nästa stora uppgift för politikerna måste därför vara den sociala bostadspolitiken, som ännu saknas, menar Stefan Attefall.
Maria Rankka märker dagligen hur bostadskrisen sätter käppar i hjulet för både medborgare och företag i Sverige. Hon ser den senaste mandatperioden som en förlorad chans att ta tag i stora strukturella problem på bostadsmarknaden. Att medvetenheten om bostadskrisen har blivit större är positivt, men Maria Rankka vill se mer fokus på rörligheten i de 99 procent av beståndet som inte utgörs av nyproduktion.
Ödesfråga för svensk välfärd
Maria Pleiborn, som studerar flyttkedjor i Sverige tror att bostadsfrågan är en ödesfråga för svensk välfärd och kommuners ekonomi när kommunerna i landet nu fylls av ensamma 80-plussare med stora hjälpbehov, som inte ser några möjligheter att flytta från sina stora hus.
Av de åtgärder som den rödgröna regeringen vidtagit får byggbonusen till kommuner som bygger mycket tummen upp av panelen, medan investeringsbidraget till hyresrätter delvis sågas.
Dock tycker panelen att investeringsbidraget är en mindre fråga, om politikerna i gengäld kan lägga de havererade blocköverskridande bostadssamtalen bakom sig och gå ihop om att långsiktigt lösa ett antal stora, strukturella problem som berör byggregler, social hållbarhet och finansiella frågor.
Foto: Naima Callenberg
Kan hamna i skuggan
Panelen tror visserligen att bostadspolitiken kommer hamna i skuggan bakom integrations- och sjukvårdsfrågor i riksdagsvalet. Men Jonas Nygren påpekar att bostadsfrågan ofta är en av de viktigaste frågorna i kommunerna, där vi också sett många exempel på lyckade blocköverskridande samarbeten som lett till ökat byggande.
Så politiker: Kliv upp ur skyttegravarna! Om alla ska få tillgång till ett eget hem måste det till en långsiktig bostadspolitik som många kan skriva under på och som inte ruckas så lätt av snabba, enkla åtgärder för att vinna väljare. Ta lärdom av de kommuner i Sverige som bygger mest och som redan har blocköverskridande samarbeten. Kan man samarbeta på lokal nivå, borde man även kunna göra det på nationell nivå?
Om det sker genom blocköverskridande bostadssamtal eller genom andra samarbeten må vara osagt, men ett bättre samtalsklimat om bostadsfrågor är i vilket fall något många av oss väntar på med spänning och förväntan.
Lyssna på podcasten
Här kan du lyssna på Spåret, avsnitt 44, Missade regeringen chansen att ta tag i bostadsfrågan?
Fortsätt gärna diskussionen här nedanför, på Facebook och på Twitter@Snaaret eller Instagram@snaaret.
Erik Kalmaru
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Snåret