Krönika
Prissänkning kan leda till innovationstänk på bostadsmarknaden
Står kraschen inför dörren eller inte?
Publicerad: 14 februari 2018, 09:17
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
SnåretDe senaste månaderna har medierna fyllts med profetior om hur mycket bostadspriserna kommer att gå ner det närmaste året och huruvida en krasch står för dörren eller inte. Men hur kommer det sig att allt annat än kraftigt stigande priser ses som en avvikelse på bostadsmarknaden?
I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret diskuteras det rådande marknadsläget med Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla kommun, Linda Jonsson, analytiker på Veidekke och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Ett positivt skifte?
Huruvida prisnedgången faktiskt kan föra med sig något positivt, är panelen oense om. Linda Jonsson ser pessimistiskt på prissänkningen och menar att bostadsbyggandet kan komma att gå ner med 30 procent under de närmaste åren, när det skärpta amorteringskravet stryper efterfrågan ytterligare. Claudia Wörmann anser däremot att skiftet på bostadsmarknaden kan leda till något bra och mana till eftertanke. Att vi nu kan börja tänka nytt kring bostäder och inte fortsätta pressa ut nyproduktion i rask takt.
Foto: Naima Callenberg
Nya upplåtelseformer
Barkarbystaden i Järfälla är ett av de utvecklingsområden som pekas ut som en mättad bostadsrättsmarknad med ett just nu för stort utbud. Där har vissa bostadsutvecklare även valt att ställa om produktionen av bostadsrätter till hyresrätter. Emelie Grind märker av inbromsningen genom att det blir en mer utdragen produktion i de projekt som är igång. Byggbolagen prövar också nya sätt att upplåta lägenheterna, där exempelvis Riksbyggen har erbjudit hyrköp av sina bostadsrätter. Det innebär att den boende hyr en bostadsrätt under en begränsad tid och därefter har förtur att köpa lägenheten.
Fart på innovationen
Hyrköp kan bli en intressant framtidsmodell som utvecklas nu när priserna på bostadsmarknaden faller. Kanske har Claudia Wörmann rätt i att ett skifte på bostadsmarknaden kan föra något gott med sig? De stora byggbolagen kan mycket väl komma att minska sin produktion i takt med att efterfrågan dalar på just deras produkt. Men det kan ju samtidigt lämna utrymme för nya aktörer. Aktörer som ser affärsmöjligheter i andra typer av bostäder och lägen än en nyproducerad trea med öppen planlösning i en gentrifierad närförort till storstan.
Från vänster: Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla kommun, Emma Jonsteg, programledare, Linda Jonsson, analytiker på Veidekke och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Foto: Susanne Kronholm
Programledaren Emma Jonsteg konstaterar i slutet av programmet att: ”den bostad som är mest efterfrågad (den prisvärda), den vill marknaden inte bygga.” Hittills - ja! En prissänkning och minskad efterfrågan på dagens nyproduktion är kanske just den mekanism som får fart på innovationstänket i bostadssektorn.
Och på sikt kanske bostaden går från att betraktas som en idiotsäker aktieportfölj med skyhög avkastning till det den ursprungligen var tänkt som. Ett hem.
Lyssna på podcasten
Här kan du lyssna på Spåret, avsnitt 41, Kan prisfallet på bostäder vara bra för byggbranschen?
Fortsätt gärna diskussionen här nedanför, på Facebook och på Twitter@Snaaret eller Instagram@snaaret.
Erik Kalmaru
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Snåret