Krönika
Samverkansprojekten avslöjar dig som ledare
Behovet av samverkan är stort.
Publicerad: 19 juni 2019, 04:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Effektiv samverkan kräver modiga ledare. När samverkansprojekt drar ut på tiden skyller vi gärna på branschens komplexitet. Problemet är mångbottnat, men det finns några punkter som enskilda ledare kan göra för att påverka samverkansprocessen i en effektivare riktning.
SAMVERKAN, bara ordet får oss att vilja att springa åt andra hållet. Samtidigt är det behovet av just detta som branschföreträdare återkommer till gång på gång.
Svensk Byggtjänsts nytillträdda styrelseordförande Ingela Lindh är arkitekt och har tunga branschbefattningar bakom sig, bland annat som stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad. I det senaste avsnittet av poddcasten Snåret, ser Emma Jonsteg därför till att få ta del av hennes kunskaper om effektivt ledarskap i samhällsbyggarbranschen.
Själv lät jag mig inspireras till denna krönika, om effektivare ledarskap i samverkansprojekt, genom Ingela Lindhs insikter efter decennier av stora samverkansprojekt i Stockholms stad.
Emma Jonsteg med Ingela Lindh i senaste avsnittet av podcasten Snåret.
Lösning 1: Våga ge mandat
Samverkansentreprenader där alla sitter runt samma bord är en utmärkt lösning. Bristen på mandat hos dem som sitter kring bordet är dock ett stort gissel. Gång på gång måste mötesdeltagarna gå hem och stämma av med sina chefer innan man kan komma vidare. Detta leder till onödigt långa processer.
Chefer som vågar ge mandat till sina anställda som sitter runt samverkansbordet har större chans att bli framtidens ledare istället för att förbli stoppklossar i projektet efter projekt.
Lösning 2: Sluta ta höjd för allt
Den yngre generationen verkar ha en större ambition att samverka istället för att föra de konflikter som så ofta uppstår i byggprocessen. Avsaknaden av beslutsmandat är ett faktum som de däremot står hjälplösa inför. De ser därför till att få ryggen fri genom att ta med sig digra checklistor. Denna ”hålla ryggen fri”- mentalitet är kontraproduktiv.
Hur skapar vi då en kultur med modiga och visionära anställda som inte går runt och är rädda för att göra fel utan att vi behöver vara 30 personer i rummet vid varje samverkansmöte?
Det är din roll som ledare att se till att din personal står tillräckligt trygga och kunniga i respektive projekt. Skapar du anställda som känner att de alltid måste ha ryggen fri för att inte få hugg uppifrån så minskar du chansen för effektiva samverkansprojekt.
Lösning 3: En tydlig projektledare
I samverkansprojekt saknas ofta en tydlig projektledare, man tror att alla ska vara med och tycka och tänka vilket tar otroligt mycket tid. I många av de mest lyckade projekten så har en del av framgångsfaktorn handlat om att det funnits starka ledare som drivit projekten framåt. Välj en stark ledare i samverkansgruppen som får styra projektet framåt med fast hand och se till att det inte finns någon otydlighet kring vem som har det sista ordet och vem som fattar beslutet.
Det är lätt att bli desillusionerad i tillsynes ändlösa processer, men med modigt ledarskap, kan byggprocessen bli effektivare än idag. Koden till ökad samverkanseffektivitet är inte omöjlig att knäcka och enskilda aktörer har mycket att räkna hem på att ibland våga släppa kontrollen. Sen gäller det bara att hitta dessa modiga ledare, men det får bli en annan krönika.
Erik Kalmaru
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.