Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"SBAB agerar inskränkt i Malmö"

SBAB agerar mot svenska intressen, tycker Pernilla Ström, entreprenör.

Publicerad: 24 mars 2016, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När jag flyttade från Skåne 1980 var Malmö en stad på dekis; hög arbetslöshet, en sliten stadsmiljö, negativa framtidsutsikter och en håglöshet lika tjock som dimman som då och då rullar in från havet.

Optimism i Malmö på 90-talet

När jag återvände nästan 25 år senare var Malmö något annat. Bron välvde sig stolt över Öresund. Turning Torso strävade självmedvetet mot skyn. Förfallna hamnkvarter hade blivit flashiga bostadsområden och bragt en ny dimension till arbetarstadens
tegelkaserner. Och även om de sociala problemen var fortsatt stora, fanns det en optimism och ett jävlaranamma så energität att man nästan kunde ta på den.

Men på samma vis som många av oss nu undrar om vi levde i en lycklig 25-årig säkerhetspolitisk parentes efter Järnridåns fall 1989, undrar jag om vi har levt lyckliga i en 15-årig integrations-dito här i Öresundsregionen, innan den nationella inskränktheten åter börjat gripa kring sig.

Bron skapade möjligheter

Under många år fördjupades samhörigheten. Nationsgränser monterades ner. Människor fick möjlighet att bo och arbeta där de ville. Danskar köpte bostäder vid brofästet i Malmö och kunde njuta en högre boendestandard för en lägre kostnad. Svenskar – inte minst ungdomar från Malmös mer utsatta områden – fann jobb i Köpenhamn när trösklarna in på den svenska arbetsmarknaden tycktes oöverstigliga. Men det gick åt rätt håll.

Tills nu.

Olyckligt regeringsbeslut

Regeringens och riksdagsmajoritetens i Stockholm olycksaliga beslut i november har slagit hårt mot bropendlarna. Id-kontrollerna har utformats på ett så osannolikt osmidigt vis att det måste har krävts stor tankemöda för att över huvud taget kunna konstruera eländet med perrongbyten och dubbla id-kontroller. Ökade kostnader för Skånetrafiken har lett till besparingskrav och neddragningar på andra linjer. Ambitionen om ”ett rundare Skåne” med täta och effektiva kommunikationer från Skånes östra delar till Malmö-Lund-Köpenhamnregionen har saboterats.

"Danmark är inget u-land"

Och till råga på allt har statens bolåneinstitut SBAB meddelat att man stoppar lån till personer som arbetar utomlands. Detta kommer att slå extra mot just bropendlare.

SBAB påstår att man inte kan vara säker på att den som arbetar i Danmark tjänar vad hen tjänar eftersom det inte redovisas i inhemska Upplysningscentralens statistik. Dessutom kan folk lättare få sparken i Danmark.

Men – och det må komma som en överraskning för somliga beslutsfattare i Stockholm – Danmark är inget u-land. Det går alldeles utmärkt att få in inkomstuppgifter även där. Och visst – det är lättare att säga upp personal i Danmark. Men det är också betydligt lättare att därefter hitta ett nytt jobb.

SBAB:s styrelse accepterar dumheter

Jag har länge haft svårt att förstå varför staten alls ska äga ett bolåneinstitut. Jag förstår det ännu mindre nu när SBAB agerar på tvärs mot svenska, långsiktiga intressen: en fördjupad integration på båda sidor Sundet.  Och jag tycker det är extremt beklämmande att SBAB:s styrelse accepterat dumheterna. Jag kan inte finna någon annan förklaring än att de sitter med sina Stockholmsbrillor med en räckvidd till Skanstull och sedan inte annat begriper.

Jag skulle hoppas att jag har fel. Men fruktar att jag har rätt.

Pernilla Ström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.