Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Elin Bennewitz: "Ser du branschens kardborrar?"

Elin Bennewitz om potentialen i biomimetik.

Publicerad: 23 september 2019, 11:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Öppna – spänna – stänga. I somras ägnade min tvååring åtskilliga timmar åt att lära sig behärska skornas kardborreknäppning.

I julihettan gladdes vi tillsammans åt den finurliga mekanismen. Vi promenerade längs skånska grusvägar och jag plockade på mig några blommor från ullkardborrarna i vägrenen. Det var en gång en ingenjör, berättade jag. Han var ute och gick med sin hund, och när han såg hur sådana här blommor fastnade i pälsen på hunden tänkte han att det där skulle passa bra på en sko, fortsatte jag.

Jag vet inte om budskapet nådde fram till tvååringen, men visst är det fascinerande? Kardborreband är antagligen det mest spridda exemplet på biomimetik. Biomimetiken – ingenjörskonst med inspiration från naturens lösningar – har långa anor.  Det var på 1940-talet som den schweiziske ingenjören Georges de Mestral studerade kardborrar i sitt mikroskop, och redan Leonardo da Vinci kämpade – förvisso förgäves – med att skapa mänskliga vingar inspirerade av fladdermöss.

Tankesättet fick ett uppsving i samband med publiceringen av Janine Benyus bok Biomimicry – Innovation Inspired by Nature 1997. I dag vänder sig många till biomimetiken på jakt efter lösningar för ett mer hållbart och resurseffektivt samhällsbygge. Hur gör växter och djur för att lagra vatten eller hantera avfall? Vilka lösningar för temperaturreglering finns i naturen? Hur skapas hållbara strukturer? Svaren kan hjälpa byggbranschen att komma till rätta med några av sina mindre charmanta sidor – energislukandet och resursslöseriet till exempel.

Ett inspirerande exempel finns i Zimbabwes huvudstad Harare. Där ligger kontorsfastigheten The Eastgate Centre. Arkitekten Mick Pearce lät sig inspireras av termitstackarnas konstruktion. Invändigt håller stacken en jämn temperatur oavsett om det är nollgradig natt eller 50-gradig middagssol utanför. Termiterna sköter temperaturregleringen genom att öppna och stänga ventiler kopplade till kanaler i termitstacken. Luftflödet genom kanalerna kyler eller värmer stacken efter behov. Samma energieffektiva princip håller en jämn temperatur i The Eastgate Centre.

Ett annat djur som gett inspiration till branschen är blåmusslan. Det var amerikanska Colombia Forest Products som ville hitta ett lim till sin plywoodtillverkning som inte riskerar att läcka cancerogena så kallade VOC:er, lättflyktiga organiska föreningar. De tittade på blåmusslornas lösning – en aminosyra som hjälper dem att fästa på stenar och klippor i havet – och lyckades skapa ett liknande lim baserat på soja.

Frågan är om någon av ovanstående uppfinningar kommer att få samma genomslag som kardborrebandet. Om jag ska gissa tror jag att Stanfordforskaren Brent Constantz, som utvecklat en slags koldioxidneutral cement, ligger bättre till. Han började med att studera koraller. De absorberar mineraler och koldioxid och utsöndrar sedan kalciumkarbonat som bildar de hårda strukturerna i korallreven. Inspirerad av korallerna grundade Brent Constantz företaget Calera Corporation, vars fabrik i Kalifornien producerar karbonat i form av ett vitt pulver som kan användas antingen som ett komplement till eller som en ersättare för traditionell cement.

Huruvida det verkligen är ett realistiskt alternativ till all den cement som byggbranschen slukar globalt låter jag vara osagt, men tanken är hisnande. Och om inte Brent Constantz har träffat rätt, så kanske inspirationen finns på en höstpromenad nära dig?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.