Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Ska byggskatt ge byggbidrag?"

"Byggmomsen sänker investeringarna", skriver Nils-Eric Sandberg.

Publicerad: 26 mars 2015, 09:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bostadsbyggandet föll 1991–95 med cirka 82 procent, mätt i antalet bostäder. Knappast någon annan bransch har i historisk tid drabbats av sådan chock. I drygt 20 år har byggandet legat på knappt hälften av den nivå som behövs för att bostadsbeståndet långsiktigt ska bestå. Om det ska öka relativt befolkningsmängden har fallet varit än värre.

Vad säger den nye bostadsministern, om han nu har sysslat med byggfrågor tidigare? Han förklarar i en artikel DN Debatt att staten ska ta ett större ansvar för bostadsbyggandet, bland annat genom att ekonomiskt stötta kommunerna.

Vi som någon tid studerat bostadspolitik, mycket luttrade, minns resonemanget. Sedan 1975 subventionerade staten bort de höga nominalräntor som inflationen skapade. Men nu är inflationen borta. Den kommer inte tillbaka under lång tid. De räntor vi nu har är reala (det vill säga nominella räntor minus inflation). Och de stiger snart. Ingen inflation kan reducera realräntorna. De ligger kvar. Att subventionera bort dem tar lång tid, och blir mycket dyrt.

Nya subventioner löser inte problemen. Ett problem bostadsministern och hans eventuella rådgivare inte tänker på är att vi måste skilja mellan finansiella och reala resurser. Staten kan pumpa in pengar, det vill säga finansiella resurser. Men om de reala resurserna, det vill säga arbetskraft, maskiner etcetera – inte ökar i samma takt blir följden en knapphetsprisstegring, det vill säga en inflationsvåg över byggindustrin. Och lönerna går aldrig ner. Alltså får vi en permanent fördyring av byggandet.

Första utvägen är en kraftigt ökad utbildning av byggingenjörer. Men det förutsätter en ökad lönespridning så att utbildningen lockar – det vill säga en lönebildningsstrategi som facken i 40 år blockerat. Vidare måste vi få invandring - inte av bidragsberoende flyktingar utan av byggnadsarbetare. Vilken politiker vågar förklara denna ekonomiska självklarhet?

Kanske bostadsministern inte tänker på räntesubventioner utan på investeringsbidrag. Men enklare vore väl då att slopa momsen på nybyggandet. Han antyder inget om detta i sin artikel... Momsen var tänkt som en skatt på konsumtion. Men byggmomsen är en skatt på investeringar, vilket sänker investeringarna.

Hur tänker bostadsministern? Vill han behålla momsen på nybyggen för att få in pengar till subventioner av nybyggen?

Det vore ett logiskt uttryck för den nya regeringens ekonomiska tänkande.

Nils-Eric Sandberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.