Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Skatten på förändring"

En skatt på flyttning är en skatt på tillväxt och välstånd, skriver Nils-Eric Sandberg.

Publicerad: 29 september 2016, 08:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En dag, på slutet av 1970-talet, kom Roland Jansson in på mitt arbetsrum på Dagens Nyheter. Han var den fotograf som alltid följde med Jolo, DN:s bästa journalist, på många utlandsresor. Roland kallades Klicken.

Klicken var bekymrad. Han och hans hustru hade i trettio år bott i en bostadsrätt, fjärde våningen. Huset saknade hiss. Hustrun hade fått höftlederna opererade och klarade inte trapporna. Men en lika stor lägenhet på första våningen blev till salu. Så Klicken och hans fru sålde sina fyra, och köpte fyran på första våningen.

Sedan fick de en skattelapp.  De skulle betala en reavinstskatt på ca 400 000 kr. De pengarna hade inte Klicken. Ty ”vinsten” de fick för sin lägenhet finansierade köpet av den nya lägenheten.

Försökte ge råd fast inga fanns

Klicken var förtvivlad. Jag förklarade för honom vad skattereglerna sa, och försökte ge honom något råd – fast inget fanns.  Han och hans hustru hade sålt en lägenhet, köpt en annan för pengarna, och inte gjort någon nettovinst. Men reavinstskatten gav dem en total ekonomisk katastrof.

Reavinstskatten på bostäder bygger på ett grundfel. Priserna ändras på alla bostäder i en region. Så: Den ”vinst” säljaren gör på sin bostad måste finansiera köpet av ersättningsbostaden. Den som säljer måste köpa en annan bostad. De enda som får ut vinsten är de som säljer villan och sedan bor i tält. Så det är tältarna staten kan beskatta.

Bostadsministern förstår inte problemen

Den nye bostadsministern Peter Eriksson vill göra en liten ändring i reglerna för uppskov med reavinstskatten. Men han kan inte finansrätt och förstår inte problemen. ”Vinsten” på en bostadsförsäljning är i de allra flesta fall ingen nettovinst utan bara en del av köpeskillingen för den nya bostaden. Så reavinstskatten fungerar som en effektiv broms på flyttning, och på rörlighet i bostadssektorn.

En utredning av en expert i Lund visar att av alla industriländer är det bara Portugal och Sverige som har evig reavinstskatt på bostäder.

Skatt på flyttning är skatt på tillväxt

En liten titt i den ekonomihistoriska litteraturen – som jag vill rekommendera bostadsminister Peter Eriksson, om han nu är mottaglig för sådan påverkan – visar att ekonomisk utveckling, och tillväxt, alltid är förenad med förändring. Och i förändringen ingår flyttning.

Alla studier jag läst om den ekonomiska tillväxten i Sverige sedan 1860 visar att tillväxten varit kombinerad med flyttning. Så en skatt på flyttning – som regeringen behåller – är en skatt på tillväxt och välstånd.

Nils-Eric Sandberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.