Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Skatteverkets alla snårigheter"

Pernilla Ström om en lyckosam affär som väckte Skatteverkets intresse.

Publicerad: 1 oktober 2015, 08:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Skatteverketbeskattningmoms

Det hände sig att jag fick brev från Skatteverket. En av bolagets momsdeklarationer hade tilldragit sig granskarens uppmärksamhet. Vad dolde sig bakom beloppet i rutan försäljning av varor utanför EU? Låg här några hundra tusen i försnillade momspengar månne?

Det riktigt ångade av lystnad genom myndighetsprosan. Varför jag prompt anmodades att inkomma med fakturor, tulldokument, huvudbok över ingående moms, bevis för att fakturor verkligen betalats och för att varorna levererats.  Svar avkrävdes inom tio dagar, trots att det var mitt i den semester vi småföretagare sällan kan unna oss.Bakom siffran som triggat handläggaren låg en lyckosam hästförsäljning till USA.

Plocka fram pärmarna

Det var bara att plocka fram pärmarna och leta rätt på dokumenten: fakturan till den amerikanska köparen, speditörens prydligt stämplade färdplan, tulldokumenten när hästen flögs från Rotterdam. Eftersom jag också kunde bilägga det ultimata beviset, en Youtubefil när hästen tävlade med sin nya ryttare vid ett evenemang i Florida, trodde jag att saken var biff.

Det var den inte. Underskatta aldrig en tjänsteman på skattjakt. Gick nu USA-fakturan fiscus förbi, skulle minsann annat ersätta. Kort därpå damp det ner ett så kallat övervägande. Exporten var inte längre av intresse. I stället ämnade Skatteverket underkänna min redovisning av ingående moms.

Jag ska inte trötta mina läsare med att beskriva den insinuanta tonen i handläggarens text, heller inte hur bisak plötsligt gjorts till huvudsak, eller hur en rad icke specificerade fakturor, utan argumentation, tydligen raderats.  Bara berätta att skattehandläggaren efter idogt grävande i triumf kunde vifta med en rörräkning: ”Titta! Hon låter företaget betala privata utgifter!” Fakturan var nämligen felaktigt ställd i mitt namn.

Bockhov och hingstsperma

Att jag redan i mitt första brev, där jag ålagts att förklara vilken koppling fakturorna hade till verksamheten, berättat att fakturan gällde byte av vattenpump och reparationer i stallet (vi har mellan 30 och 35 hästar på gården, så mycket vatten blir det) var underordnat.

Det slog mig att jag under perioden fått ännu en faktura från rörfirman. Angivet uppdrag: läckande vattenkopp, också den felställd. Och medan jag bläddrade bland årets verifikationer hittade jag en till faktura till ”Pernilla Ström”, denna gång från en hovslagare. Jag vet inte hur vanligt det är att folk installerar vattenkoppar i sina privata bostäder.

Men visst, det finns riktiga nördar i hästvärlden. Och säkert misstänker flera av mina antagonister mig för att ha bockhov. Likafullt tror jag hästskor passar illa. Fast hur var det nu med den danska fakturan för hingst­sperma som innehöll så många fel häromåret? Fick jag någon ny? Det är kanske bäst att meddela Skatteverket; här kan döljas ännu en ”privat utgift”. Och önska handläggaren välkommen till gården vid tillfälle för att hälsa på mina kentaurer.

Pernilla Ström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skatteverketbeskattningmoms

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.