torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sky is the limit

Vi skulle behöva lite av Deinokrates energi.

Publicerad: 4 oktober 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Deinokrates var en samhällsbyggare med ambitiösa planer. Han planerade att hugga till Athosberget i Grekland till en megaskultur föreställande Alexander den store. Skulpturen skulle inramas av två helt nya städer på var sin sida berget. Städerna kopplades samman med en flod, där ett vattenfall med dryck från Alexanders bägare skulle rinna ner.
Projektet blev aldrig genomfört. Alexander tyckte det var ett kul projekt, men att det skulle bli svårt att försörja städernas invånare med livsmedel i det karga landskapet kring Athos. Att berget är 2033 meter högt, verkar vare sig Alexander eller Deinokrates sett som någon större svårighet. Deinokrates laddade om och ritade 332 före kristus stadsplanen för det helt nya Alexandria. Det bördiga landskapet vid Nilens delta gav bättre förutsättningar för produktion av livsmedel till staden.

Inget småpillande

Vi skulle behöva lite av Deinokrates energi i dagens samhällsbyggande: Högtflygande planer som gör rejäla avtryck! Inte lite småpillande här och där.
Tänk om vi tillsammans bestämde oss för att bygga bort bostadsbristen? En plan där vi med handlingskraft med stat och kommun bygger 500 000 bra och vackra bostäder för normalinkomsttagare och resurssvaga grupper. Och kanske några skulpturer, med eller utan bägare.
Tänk dig en plan för hur landets byggherrar utvecklade genomtänkta strategier för att positionera sig som attraktiva, utvecklande och utmanade beställare. Med upphandlingar och val av affärsformer skapas förutsättningar för innovativa och lönsamma byggare och konsulter.
Tänk framför dig en tydlig plan för hur byggandet ska uppnå samma produktivitetsutveckling som övrigt näringsliv. Ständigt skapas mer värde per tidsenhet till samhällsbyggandets allt nöjdare kunder.
Sådana planer kan vi tillsammans upprätta. Och genomföra. Om vi vill. Kanske skulle vi inte lyckas med allt, då vi genomförde sådana Deinokrates-inspirerade planer. Men visst skulle det vara något att bita i.
Athosberget i står kvar i norra Grekland. Fortfarande några meter lägre än Kebnekaise. Någon skulptur blev det aldrig. Alexandria däremot utvecklades till Egyptens huvudstad för mer än 1000 år och är med fem miljoner invånare fortfarande än idag en av regionens största städer.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev