Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Släpp lägenheterna loss!

Portugiserna klarar sig på sitt portvin – men vi?

Publicerad: 14 mars 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I en ledare i DN för länge sedan kommenterade jag ett stort brottsfall. Flera personer åtalades och dömdes för att de hade handlat med hyreskontrakt.

Jag utgick från att definitionen på ett brott är att någon person har blivit skadad, ekonomiskt eller fysiskt. Men i det här fallet hittade jag ingen skada. Alla inblandade ansåg att affärerna med hyreskontrakt gett dem en bättre situation – annars hade affärerna inte blivit av. Ingen hade skadats, alla hade vunnit. Så varför skulle de då dömas?

Det blev ett liv. Kollegerna blev vansinniga, än mer än vanligt. Alla, liksom alla andra i andra medier, betraktade handel med hyreskontrakt som en ohygglig förbrytelse. Jag fortsatte fråga: Vem har blivit skadad?

Rationellt att avskaffa hyresregleringen

Jag fick denna artikel i minnet när jag läste professorerna Roland Andersson och Lars Jonung i DN 16/2 – de argumenterade där för att hyresregleringen ska avskaffas i hela beståndet, med en viss övergångstid. Det är givetvis rationellt. Hyresregleringen, införd den 1 oktober 1942 som tillfällig krisåtgärd under andra världskriget har kraftigt sänkt avkastningen på hyresrätter och därmed bidragit till den bostadsbrist regleringen skulle motverka. Att slopa regleringen endast i nyproduktionen, som den nya regeringskonstellationen bestämt, blir meningslöst. I nyproduktionen ligger hyrorna redan nära vad marknaden maximalt kan ta ut, främst beroende på byggmomsen, det vill säga det sinnessvaga beslutet 1991 att belasta investeringar med konsumtionsskatt. Vi måste få ett regelsystem som möjliggör rörlighet så att beståndet kan utnyttjas mer rationellt.

Men i Sverige styr organisationerna över politikerna. LO reglerar lönebildningen, hyresgäströrelsen reglerar hyresbildningen. Om nu hyresgäströrelsens makt gör det omöjligt att slopa hyresregleringen finns en enkel utväg: släpp marknaden fri för handel med hyreskontrakt. Den nya regeringen vill utvidga och skärpa straffen för handel. Men handeln skadar ingen.

Får en kraftig subvention

Regleringen innebär att de som haft turen att få ett hyreskontrakt i främst storstäderna får en kraftig subvention varje månad, i form av hyra under marknadspriset. Om detta ska vara rimligt, varför inte låta dem kapitalisera subventionen, och ta ut allt på en gång, genom att sälja hyreskontraktet?

Det viktiga är att vi får rörlighet i beståndet. Detta förutsätter givetvis att den irrationella flyttskatten slopas. Sverige är vid sidan av Portugal det enda industriland som har evig reavinstskatt på bostäder. Portugiserna klarar sig på sitt portvin – men vi?

Nils-Eric Sandberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.