fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Snåret: ”Grönt och grant – men inte särskilt effektivt”

Hållbarhet blev en av årets vinnare när byggbranschen gör årsbokslut i podcasten Snåret från Svensk Byggtjänst. Programledaren Viktor Ginner delar här med sig av sina tankar inför 2021.

Publicerad: 18 december 2020, 14:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Anjou, författare av boken ”Den ineffektiva byggbranschen”, och Jeanette Reuterskiöld, styrelseproffs och grundare av HRM Affärsutveckling gästar årets sista avsnitt av podcasten Snåret från Svensk Byggtjänst.  Foto: Åke Gunnarsson / HRM Affärsutveckling


Ämnen i artikeln:

Snåret

Jag hittade en gran för 99 kronor. Bra pris. Efter betalning, hävde jag in fyndet i bilen och körde hem som en vinnare. Vad jag inte kände till var att det rörde sig om ett träd med dokumenterat dålig förmåga att behålla barren. Men nu står den i vardagsrummet. Halvnaken. Beställarna, det vill säga mina barn, är inte nöjda och sannolikt får vi köpa en ny gran till julafton. 

Många av oss fungerar så här. Inte minst i byggbranschen finns onekligen en tendens att hitta ekonomiska besparingar på bekostnad av hållbarhet. Pandemi och vikande konjunktur gör inte saken bättre. Eller?

SGBC ökar medlemsantalet

På Sweden Green Building Council (SGBC) fanns i våras oro för att krisen skulle leda till ett medlemstapp. Så har det inte blivit. I stället har organisationen noterat en ökning av medlemmar och ansökningar om miljöcertifieringar. Det berättar Jeanette Reuterskiöld som bland annat är styrelseordförande i SGBC samt grundare av HRM Affärsutveckling. I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret diskuterar hon det märkliga året 2020 och dess följder tillsammans med Mikael Anjou, byggveteran och författare av den mycket uppmärksammade boken ”Den ineffektiva byggbranschen”.

Lyssna på podcasten Snåret här 

Förutom ett ökat intresse för miljöcertifieringar kan Jeanette Reuterskiöld även se andra ljuspunkter under året. Visst var det svårt att genomföra de fysiska utbildningarna, men med digitala alternativ gick det i stället att nå ut i hela landet på ett sätt som inte skett tidigare. Dessutom märks nu intresse från helt nya aktörer. Banker och private equity-bolag har börjat få upp ögonen för branschens hållbarhetssatsningar och dyker upp som nya medlemmar i SGBC.

LÄS MER: Därför är digitalisering branschens viktigaste fråga 

Många hoppades även att pandemin skulle driva på branschens digitalisering. Men den effekten är svår att skönja än så länge. Visserligen har en massa möten och aktiviteter flyttat ut på nätet men det är glest mellan de exempel där krisen påskyndat byggarbetsplatsernas digitalisering. Samma sak går att säga om branschens generella effektivitet. Tyvärr.

Vi får glädjas åt signalerna som kommer från SGBC om att hållbarhetsfrågorna inte tappat fart trots pandemin. Däremot behöver kopplingen mellan hållbarhet och effektivitet bli tydligare. I Snåret konstaterar byggveteranen Mikael Anjou att fokus allt för ofta ligger på att sänka kostnader genom billiga materialval och hårt prispressad arbetskraft. Besparingen måste i stället göras genom att satsa socialt, grönt och effektivt i förbättrade processer och organisationer.

Viktor Ginner, programledare för Snåret, Svensk Byggtjänst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Snåret

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev