torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

SNÅRET om bostadsministern: ”Danielssons engagemang blixtrade till”

Idag är det den internationella arbetsmiljödagen. Arbetsvillkoren var därför en av sakerna som Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst, tog upp när hon mötte bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson i Snåret. Läs hennes krönika om mötet.

Publicerad: 28 april 2022, 11:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson mötte Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst, i det senaste avsnittet av Snåret. Foto: Regeringen/Byggtjänst


Ämnen i artikeln:

Kajsa HesselJohan DanielssonSnåretSvensk Byggtjänst

Efter hundra dagar i Vita huset brukar amerikanska presidenters första tid på ämbetet analyseras i medierna. I samma anda intervjuade jag nyligen en betydligt mindre känd politiker efter cirka hundra dagar som statsråd. Han må vara mindre bekant men han är desto viktigare för oss samhällsbyggare, nämligen bostadsminister Johan Danielsson. För Danielsson är det närmsta en ”byggminister” vi kan komma. 

En gissning är att Danielsson bland annat kommer att rikta in sig på branschens långa leverantörskedjor

Han täcker inte bara bostadspolitiken, som biträdande arbetsmarknadsminister är han en av de personer i Sverige som har störst möjlighet att klämma åt fusket i branschen. Det är en akut prioriterad fråga både för mig personligen och för Svensk Byggtjänsts roll som nyttoskapande kunskapsnav i branschen.

Schyssta villkor

Det var därför mycket glädjande när jag märkte att Danielssons engagemang blixtrade till lite extra just när vi talade om schyssta arbetsvillkor. Lyssna gärna på intervjun i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret, där han bland annat lovar insatser mot att ”pengar går till skitföretag som vi egentligen vill ha bort”. Danielsson ska bland annat se över möjligheterna för beställare att lättare kunna utesluta aktörer som inte skött sig tidigare.  

Lyckas han bara klämma åt fusket utan att försvåra handlingsutrymmet i branschens redan snåriga regelverk så ser vi verkligen fram emot det.

En gissning är att Danielsson bland annat kommer att rikta in sig på branschens långa leverantörskedjor, inte minst inspirerad av sitt besök på upphandlingsenheten i Köpenhamn.  Där har kommunen nyligen granskat sina egna upphandlade projekt och enligt Danielsson kommit fram till att huvudentreprenören sällan har några oegentligheter, men att fusket sedan ökar stegvis för varje led.  I det första underentreprenörsledet hittades femton procent fusk, medan det i led två och vidare i kedjan till sist kom fram till hela åttiofem procent av det som Danielsson kallar ”skit”. 

Alla eniga

Lyckas han bara klämma åt fusket utan att försvåra handlingsutrymmet i branschens redan snåriga regelverk så ser vi verkligen fram emot det. Det blir ett välkommet initiativ för alla fantastiska företag som idag tvingas tävla mot oseriösa aktörer som konkurrerar genom ren och skär kriminalitet.  

Oavsett politisk inriktning så är såväl politiker som branschen eniga om att kämpa mot fusket. Danielsson sitter nu på den ministerpost som håller i hammaren, hammaren som kan slå spiken i kistan för fusket. Låt oss hoppas att han använder den. 

 

Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev