Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Snart slåss vi om invandrarna

Hög tid att byta fokus i invandringsdebatten.

Publicerad: 23 augusti 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


"Igår var det en av de där mörka männen som skulle hjälpa mig på toaletten. Det gillade jag inte.”

Jag hajar till när min mamma i sin dagliga litania över hur dåligt det är på äldreboendet med ens låter som en rasist. Det är ju hon som en gång lärt mig att alla människor är lika mycket värda och att hudfärg eller andra yttre skillnader inte har någon som helst betydelse.

Men när hon malt vidare en stund inser jag vad det handlar om; att hon tvingats få hjälp med intima bestyr av en man i stället för en kvinna. Anspelningen på hans hudfärg var bara en specificering. Hon kunde lika gärna ha sagt att det var en de långa männen som tog hand om henne den kvällen.

Äldreboendet som en internationell flygplats

För den som tvivlar på att Sverige behöver invandring är ett besök på äldreboendet att rekommendera. Att vistas i korridorerna eller köket är som att besöka en internationell flygplats i Mellanöstern, Dubai till exempel. Fram och tillbaka ilar människor av vitt skilda ursprung. En del kommer från Iran, någon från Irak, många från Eritrea och andra länder på den stora afrikanska kontinenten.

En undersköterska kommer från Bangladesh via tolv års arbete i Italien och pratar därför både bengali, engelska, italienska och god svenska. Han berättar nöjt hur bra det är att ha barnen på Internationella Engelska Skolan i Stockholm. Där är det ordning och reda. Kommer något av barnen det allra minsta för sent till en lektion får han genast ett meddelande på sin mobil. Ambitionen för barnens framtid är tydlig.

Minst 70 procent av de anställda på äldreboendet tycks ha annan bakgrund än svensk. I sommar har de fått sällskap av unga finska semestervikarier som på klingande finlandssvenska berättar hur lätt det är att få jobb i den svenska äldrevården.

Det är möjligt att stiftelsen som driver boendet har som strategi att anställa invandrare. Flera av dessa verkar ovanligt tålmodiga och vänliga mot de gamla. Kanske avspeglar det kulturer som skattar äldre högre än den svenska. I så fall är invandrad personal en konkurrensfördel.

Handlar om tillgång

Men troligare är att det handlar om tillgång på arbetskraft. Att arbeta som undersköterska och med äldre står helt enkelt inte särskilt högt i kurs bland ursvenskar, särskilt inte bland svenska män verkar det som. Av de manliga anställda som jag träffat under min mammas nu tio månaders boende på avdelningen har bara en enda verkat uppenbart ursvensk.

Redan de kommande tio åren väntas andelen äldre i Sverige öka betydligt snabbare än den arbetsföra befolkningen. Längre fram lär ökningen gå ännu snabbare. Alltfler kommer att ha behöva hjälp dygnet runt. Prognoserna är liknande för de flesta andra västländer, om inte värre.

Därför är det hög tid att byta fokus i invandringsdebatten. Visst, det kanske behövs en paus för att samhället ska hinna anpassas. Men snart lär problemet vara hur vi ska locka människor till oss, snarare än hur de ska hållas borta. Vi kommer att få slåss om arbetskraft med Italien, Tyskland och andra länder. Vem ska annars ta hand om oss när våra fysiska och kognitiva förmågor överger oss, livet framstår tröstlöst och vi mest bara klagar.

Torun Nilsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.