onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Spelar du i en bra symfoniorkester?"

Då ska du anmäla ditt projekt till Årets Bygge, föreslår juryordförande Mårten Lindström.

Publicerad: 13 maj 2016, 08:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Årets ByggeÅrets Bygge 2016

Alla behöver balans i livet och ibland en paus från det vardagliga. För att komma bort från det dagliga bruset om den ineffektiva byggprocessen och alla tvister och eländen som man hör talas om, och ibland dessvärre är nära, har min fru och jag valt att då och då gå och lyssna på konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Dysfunktionell orkester

Men hur går då det? Jo, tyvärr känner man igen sig alltför väl. Några i ensemblen har åtagit sig lite för många uppdrag och hinner inte komma i tid till konsertens start. Det finns en konsertmästare som ser sig själv och sitt arbete som lite finare än alla andras, så vissa instrumentalister marginaliseras och blir varken sedda eller hörda. Trombonisten och oboisten har tagit med sig fel rör. Och andra har instrumenten på en annan arbetsplats, det är ju inte lätt att hålla reda på allt.  Och har man med sig dem så är de inte stämda.

I en del fall har kompositören eller arrangören haft lite för ont om tid, noterna är inte så detaljerat skrivna som de skulle vara. Men vad gör väl det, man har ju LPP, Löses På Plats. Dirigenten försöker hålla rätt på dryga hundratalet musiker och peka på rätt person vid rätt tillfälle, men det kan ju inte alltid bli rätt. Det är ju många att hålla reda på och det kan ju bli lite tröttande.

Ibland kommer det någon internationell gästsolist och ska göra sig märkvärdig. Denne kan till och med ha synpunkter på att orkestern ska spela som gästsolisten och dirigenten vill. Några anser sig då inte vilja vara med, man motsätter sig nyordning och vill bara spela med sina gamla ackord.

Inte nog med allt detta, när vi missnöjda lämnar lokalen vill arrangören inte släppa ut oss utan ett litet tillägg på de biljetter vi har köpt i förväg. Tydligen räcker inte pengarna till allt, eller om det är några som inte har hunnit med lunchen, det kallas i alla fall för ÄTA.

Bara ond dröm

Allt detta är förstås bara en ond dröm. Varje föreställning genomförs med ett fantastiskt engagemang från alla inblandade, oavsett om det är Beethoven, populärmusik eller hiphop med Petter som spelas. Musikens värld är ett bra exempel på att engagemang och tydliga mål kan vara en bättre drivkraft än pengar, musiker är knappast att betrakta som högavlönade.

Dirigenten ser verkligen alla och även den som har en till synes underordnad roll sitter på helspänn hela föreställningen för att komma in med sina pukslag eller sina harpotoner vid exakt rätt tillfälle. Och efter föreställningen vill publiken inte upphöra att applådera. Man går nöjd och upprymd hem, med samma känsla som när man varit med om ett riktigt lyckat byggprojekt.

Nu kanske någon tror att jag menar att alla byggprojekt fungerar som den hypotetiska dysfunktionella orkestern. Gudskelov är det inte så, men det finns alltför många projekt där inte allt fungerar perfekt. Vad kan man då göra åt det? Jag tror det är bättre att visa goda exempel i stället för att generellt omyndigförklara alla. Mera ”Heja gummor och gubbar!” än ”Skärpning gubbar”!

Anmäl till Årets Bygge

Genom Årets Bygge vill Byggindustrin och Svensk Byggtjänst lyfta fram de föredömliga projekten – och de är många. Genom åren har vi från juryn sett att många projekt fungerar precis lika bra som den fantastiska samtrimmade symfoniorkestern.

Det är nu dags att föreslå projekt för nominering till Årets Bygge 2017. Klicka här för att läsa om förutsättningarna och komma till anmälningsblanketten.

Mårten Lindström, fristående konsult och ordförande för Årets Bygge-juryn

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev