tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Tvångstårtornas lov"

Pernilla Ström funderar på att börja skicka tårtor till Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 28 januari 2016, 08:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverketarbetsmiljö

Så länge jag kan minnas – och det är under åtskilliga decennier nu – har det varit tradition att den som ramlar av hästen under en lektion på ridskola eller träning ska bjuda resten av gruppen på tårta.

Det har varit ett smart sätt att vända ett smärtsamt misslyckande till en positiv upplevelse. Varenda ponnyunge vet att den som ramlat av bums ska upp på hästryggen igen, oavsett hur ont hen har.  Och vartenda vuxen förstår hur klokt det är att avdramatisera en avfallning genom att göra den till en gemensam tårtfest med ridkamraterna.

Från hästtjej till vd

Jag är ganska övertygad om att detta – ”Åkte du av? Jamen, så upp med dig, på det igen bara!” – är en av hemligheterna till att så många av dagens kvinnliga vd-ar och ledare tidigare har varit hästtjejer. Man åker på en smäll, skakar den av sig, garvar runt en tårta och kör vidare.

Men nu är det slut på den traditionen. Skolinspektionen har nämligen vid sin granskning av ridgymnasier kommit fram till att tårtkravet kan upplevas som kränkande. Ingen av eleverna hade visserligen sagt att de kände sig kränkta över att behöva bjuda på tårta efter en vurpa i sågspånet. Men Skolinspektionen ansåg sig ändå veta bättre.  ”Tvångstårtorna” förbjuds därmed från den 18 mars i år.

Trist nog protesterar inte den ansvarige rektorn. I stället böjer han sig för stolligheterna: ”Vi får sätta stopp på det, och dessutom ta en diskussion med eleverna om varför vi gör detta. Vi skapar ett lärtillfälle kring vad som kan tolkas som kränkningar.”

På väg åt fel håll

Jag vet inte riktigt vart vi är på väg. Men jag vet att det är åt fel håll. Nu ska alltså rektorn som drabbats av Skolinspektionens bisarra nedslag skapa ett ”lärtillfälle kring vad som kan tolkas som kränkningar”. Låt mig gissa: antalet aktiviteter som kan tolkas som kränkningar kommer näppeligen bli mindre framöver.

Vi har aldrig sett så mycken utbredd psykisk ohälsa, aldrig mött så många curlade ungdomar som ”mår dåligt” och medicinerar och väl heller aldrig haft så många kränkta människor som nu. Samtidigt har det aldrig funnits så mycket arbetsmiljöregleringar, skoldiktat och allehanda skyddsklausuler. Också banala händelser och vardagliga förtretligheter bäddas i bomull.

Vi håller med välviljan som tillhygge på att skapa en generation av sönderklemade unga som vyssjas och vojnas i sådan omfattning att livet självt blir hotande. Därför åker de till psykakuten när pojkvännen gjort slut. Därför bryter de ihop och sjukskriver sig efter en tillrättavisning på jobbet.

Det undersysselsatta Arbetsmiljöverket

Värre lär det bli. Efter ingripanden från Skolinspektionens systermyndighet i ängsliga pålagor - det undersysselsatta Arbetsmiljöverket - har många skolor helt stoppat den yrkesinriktade praon. Är det då konstigt att övergången från vadderad elevtillvaro till förväntad vuxenstatus blir så chockartat omvälvande?

Jag inser för övrigt att jag själv ligger illa till. Också i min verksamhet händer det att en yster unghäst bockar av en skicklig unghästutbildare. Också i min verksamhet brukar en sådan avfallning betyda tårta vid nästa dags fikatillfälle.

Och jag funderar på om vi inte från och med den 18 mars ska börja skicka dessa tårtor i stilla protest till Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket.

Pernilla Ström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev