Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Våfflorna smakar skit"

Fredrik Friblick ser parallellerna mellan sitt eget våffelbak och andras byggande.

Publicerad: 19 maj 2016, 08:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

byggfel

Det är konstigt. Jag är bra på att laga våfflor. Riktigt bra. Jag har ett bra våffeljärn och jag vet precis hur man gör. Smet kan jag vispa till. Är det någon som vet hur man vispar ihop en våffelsmet, så är det jag. Det har hänt att jag köpt sådan där pulversmet. Men oftast inte. Nej, jag gör smeten själv. Ett beprövat recept; ett familjerecept. Ett extra ägg är en av hemligheterna.

Ett gammalt våffeljärn använder jag. Ett riktigt gammalt ett, i gjutjärn. Det är ingrott, det är lite skitigt, det är som att det aldrig kan bli riktigt rent. Järnet drar en enorm effekt och ibland går säkringarna i köket. Sladden är gammal; något glappar och är lite löst, men oftast går det bra.

Varje gång exakt likadant

Våfflorna gör jag riktigt genombakade. De ser fantastiska ut! Gedigna. Gyllenbruna. De ska vara mättande. Och formen, det ska förstås vara sådana där lite runda hjärtan; inte fyrkantiga. Inget modernt stuk, nej! De ska helst gräddas samtidigt som de äts. De får inte bli kalla. Och sedan grädde på varje hjärta och så kronan på verket; en klick hemmagjord jordgubbssylt.

Men. Det finns ett litet problem. Våfflorna smakar inte bra.

Varje gång gör jag exakt likadant. Exakt! Och det smakar inte bra då heller. Egendomligt. Jag använder samma våffeljärn, jag använder samma recept och jag gör på samma sätt. Och så smakar våfflorna likadant. De smakar inte bra.

Ändra receptet? Nej!

De flesta byggföretag har utmaningar. Det är samma frågor år efter år.  De har höga kvalitetsfelkostnader och kostnaderna ökar snabbare än priserna i projekten. Lönsamheten i byggandet är överlag alltför låg och ojämn. Och byggarna har problem med hälsa och säkerhet. Det är samma problem. Projekt efter projekt. År efter år. Byggföretagens leds på samma sätt av byggare med samma bakgrund. De organiseras på samma sätt och de har samma sorts medarbetare. De gör kalkyler på samma sätt, de lämnar anbud på samma sätt. De gör sina inköp på samma sätt. De använder likadana material och de använder likadana maskiner. Och de får samma resultat. Och de har samma problem. År efter år.

Kanske ska jag ändra på våffelreceptet? Om jag gör likadant, så kommer jag att få samma resultat? Men inte fan ska jag ändra på mitt sätt att laga våfflor. Det är ju min grej.

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

byggfel

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.