Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Våga bli bland de bästa"

Fredrik Friblick, vd Prolog, tycker byggarna ska våga mäta.

Publicerad: 22 januari 2016, 08:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

produktiviteteffektivisering

Sarah Sjöström är inte bara en duktig simmare. Hon är bäst. Inget snack. Världsrekordet på 55,74 sekunder är helt fantastiskt.

Hur hade det varit om Sarah hade varit byggare? Hon kanske hade varit bland de bästa. Kanske. Hon hade inte vetat. Då hennes projekt gått med vinst hade hon fått beröm; då hon visat röda siffror hade Sarah fått skäll.

Hur hade det varit om byggare varit simmare? I vissa bassänger kanske byggarna varit bland de bästa. Trots kyligt vatten och mycket klor i bassängen. Trots orättvisa funktionärer. Plaska på. Skönt att inte mäta tiden. Gött att känna sig som en av de bästa.

”Hon vet att hon är bäst”

Men Sarah är inte byggare. Hon är simmare. För att bli bättre och snabbare har Sarah systematiskt utvecklat andning, vändningar och armtag. Målmedvetet har hon tränat tre pass om dagen. Vecka efter vecka. Månad efter månad. År efter år. Och hon tror inte att hon är bland de bästa. Genom att mäta och att hela tiden jämföra sig vet hon att hon har blivit bäst.

Ja, det mäts för lite, det mäts fel saker och byggare vet för lite om sin produktivitet. Vem jämför man sig med då man bygger skolor? Vad ska en skola kosta per kvadratmeter? Eller ett sjukhus? En bro? Ett bostadshus? Många byggare har fokus på lönsamheten, men att ett projekt går med vinst visar kanske att man arbetat bra, men det visar inte säkert att man arbetat bättre än någon annan. Kanske var konkurrensen låg, då anbudet lämnades. Kanske var upphandlingen förmånlig.

”Ta steget upp på startpallen”

Skulle byggaren trivas i bassängen med Sarah? Skulle Sarah trivas i samhällsbyggandet? Då skulle det inte duga med en undanflyktskultur, där ingen beställare systematiskt kan välja den byggare som bygger effektivast. Vem vill den kommunala beställaren se på startpallen vid kommunens nästa skolbygge? Den byggare som råkar ha kapacitet över? Den som räknat fel i anbudet? Den byggare som kanske känner sig som en av de bästa?

Eller vill beställaren ha den bästa byggaren? Den som bygger bättre produkt med högre produktivitet? Vill marknaden nu se byggvärldens Sarah Sjöström? Världens bästa bygge genomfört på världens bästa sätt!

Ta steget upp på startpallen. Ta steget upp ur undanflyktskulturen. Våga mäta. Våga bli bäst. Hela vägen in i kaklet!

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.