Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Vågar du riskera att hamna i Facitfällan?

Att byggbranschen inte kommit längre i industrialiseringen har flera orsaker.

Publicerad: 18 oktober 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att byggbranschen inte kommit längre i sin process mot en industrialiserad produktion har flera orsaker. Fördomar om att en industriell process skulle innebära likformiga huslådor producerade på löpande band är bara en av dem.

I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret tittar vi närmare på det industriella byggandet tillsammans med Lars Albinsson, vd på Maestro Design, Ingrid Westman, grundare av Friendly Building och Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef på BoKlok.

Byggbranschen är väldigt projektorienterad och ett projekt är per definition unikt. Att något är unikt ses vanligtvis som positivt. Men det innebär också att blir det svårt att få till ett industriellt arbetssätt och därmed en effektiv produktion, konstaterar Jerker Lessing.

Ett annat problem är att många beslut tas när spaden redan är satt i backen. Lars Albinsson menar att det skapar enorma logistik- och slöseriproblem, som i slutändan läggs på prislappen. Och där pekar han också på essensen av vad ett industriellt byggande innebär – det är processen som är det avgörande – inte att husen tillverkas i en fabrik.

Illustration: Naima Callenberg

Flera av de stora byggaktörerna har närmat sig ett industriellt byggande och NCC byggde till och med en egen husfabrik i Hallstahammar runt 2006. Den fick dock läggas ner efter bara två år på grund av att man inte lyckades pressa kostnaderna som planerat.

Detta avskräckte dock inte Ingrid Westman – hon startade sin verksamhet med industriell hustillverkning samtidigt som NCC lade ner sin husfabrik. Men till skillnad från NCC började hon i liten skala, tog små steg i taget och gjorde förbättringar allteftersom, vilket visade sig vara helt rätt strategi.

Lars Albinsson, vd på Maestro Design, Ingrid Westman, grundare av byggföretaget Friendly Building, Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef på BoKlok och Emma Jonsteg, programledare.

Foto: Susanne Kronholm

Lars Albinsson hävdar att om du provbygger ett hus digitalt innan du sätter spaden i backen kan du utan vidare halvera produktionskostnaden. Huruvida detta även kan innebära ett lägre pris för slutkonsumenten är panelen oense om. Ingrid Westman menar att det är marknaden som bestämmer priset och Jerker Lessing håller delvis med, men anser också att lägre produktionskostnader potentiellt ger lägre priser – om det blir tillräckligt många aktörer som klarar av att producera till lägre kostnader. Lars Albinsson däremot framhåller bestämt att sänkta produktionkostnader självfallet kommer att innebära lägre priser för kunden.

Huruvida husen verkligen blir billigare för de som ska bo i dem får framtiden utvisa, men en sak torde vara säker och det är att det industriella byggandet kommer att få allt större betydelse i en digitaliserad värld. Och som byggaktör gäller det att se upp för att inte hamna i Facitfällan (såsom en känd skrivmaskinstillverkare som inte hängde med i teknikskiftet). Frågan är hur länge det dröjer innan platsbyggandet är lika ute som v-jeansen. Enligt Lars Albinsson kan det gå mycket snabbare än väntat.

Lyssna på podcasten

Här kan du lyssna på Spåret, avsnitt 38, Industriellt byggande – Massproducerade huslådor eller smarta processer?

Fortsätt gärna diskussionen här nedanför, på Facebook och på Twitter@Snaaret eller Instagram@snaaret.

Erik Kalmaru

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.