lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Vanligt folk begriper ingenting"

"Vanligt fulfolk snackar. De säger att vi inte kan våra grejer", skriver Fredrik Friblick.

Publicerad: 18 februari 2016, 09:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Så satt man där igen. Nickar med ett överseende, blekt leende. Lyssnar på alla tokerier. Och inser faktum; vanliga dödliga fattar liksom inte. Det är bara att konstatera.

Så när tågen genom Hallandsåsen började rulla, så är det ju en seger för samhällsbyggandet! Ett tydligt tecken på hur väl allt fungerar. Eller hur? Det klagas på att projektet blev 20 år försenat, men vad begriper folk om hur komplicerat samhällsbyggandets olika delar kan vara? Att tågen som nu kör genom tunneln rullar på halvfart, för att allt skakar så förbannat, det är någonting som allmänheten inte har förståelse för. Vanligt fulfolk snackar. De säger att vi inte kan våra grejer.

”Säger att det inte kommer gå”

Så ska det byggas bostäder. Efter att byggföretagen i många, många, många år krävt, gnällt och ylat om att bostadsbyggandet måste öka, så händer det. Plötsligt är politikerna eniga: Nu behöver det byggas. Massor av bostäder! 75 000 bostäder per år måste byggas! Allmänheten nickar ivrigt; alla håller med. Men så träder ledande branschföreträdare myndigt fram. Och säger att det inte kommer att gå.

Och det är där någonstans som den o­bildade allmänheten åter tappar greppet. Folk har mage att tro att byggföretag som i 20 års tid tjänat pengar på att producera ett fåtal bostäder i en liten, smal nisch av exklusiva bostadsrätter på en marknad med ständigt underskott på bostäder, att dessa företag skulle uttala sig utifrån ett egenintresse. Där sitter vanligt folk framför sina TV-apparater i folkhemmet och tänker att byggföretag som organiserat sitt byggande och sina produkter för en liten lönsam nischmarknad inte skulle vilja se ett stort utbud av billigare lägenheter. Är inte det en tarvlig tanke?

”Så låga tankar om oss”

Precis som det finns obildade människor där ute, som tror att det finns företag och kommuner som har 72 000 lägenheter i lagakraftvunna byggklara detaljplaner, som de inte vill bygga på, för att man hellre väntar in ökande priser i en bristsituation där priserna pressas upp. Tänk att den oupplysta allmänheten tänker så låga tankar om oss samhällsbyggare.

Så ha överseende med den obildade allmänheten, som lätt drar förhastade slutsatser. Vi samhällsbyggare vet ju hur det egentligen är. Vi vet lite bättre. Eller hur är det egentligen?

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev