onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Vår bransch har stor miljöpåverkan – och därför kan vi göra stor skillnad!

Kunskapen om vad vi bör göra finns.

Publicerad: 15 november 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Snåret

Världen har enats om FN:s Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbarhet.
Målen kan ge samhällsbyggnadsbranschen svindlande prestationsångest eller utgöra en palett av möjligheter. I senaste Snåret träffar Emma Jonsteg fyra gäster som valt det senare perspektivet.
I programmet medverkar Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, Maria Gardfjell (MP), tidigare kommunalråd för WWF:s globala klimatstad Uppsala, Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef hållbara städer och samhällen på forskningsinstitutet Rise och Mattias Gustafsson, vd Urbio.

På bilden syns från vänster Emma Jonsteg, Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, Maria Gardfjell (MP), tidigare kommunalråd i Uppsala, Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef, Rise, och Mattias Gustafsson, vd för Urbio. Foto: Susanne Kronholm

Vem har inte klimatångest i dag? Om man inte fick det under sommarens torka och bränder, fick man det kanske när IPCC:s rapport kom i oktober? Och som om inte klimatkrisen vore nog duggar varningslarmen tätt i media – om plast och gifter i haven, arternas utdöende och demokratinedrustning i världen.
Men världens länder har samtidigt enats om att sträva åt ett annat håll, genom Agenda 2030 med 17 globala mål och 169 delmål för en hållbar värld.
För Christina Lindbäck är målen en palett av möjligheter, en affärsplan för samhället som beskriver pedagogiskt hur våra samhällen behöver utformas för att vi ska vara hållbara i framtiden. I Agenda 2030:s anda har NCC bland annat minskat sina egna koldioxidutsläpp med 35 procent på två och ett halvt år.

Världens bästa klimatstad

Uppsala kommun har Agenda 2030 som ledstjärna, vilket har bidragit till att de utsetts till världens bästa klimatstad av Världsnaturfonden i år.
Kommunen har skapat en ny organisation på ledningsnivå som satte punkt för konflikten mellan ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
På Urbio djupdyker man ordentligt i flera av de globala målen när man jobbar med ekosystemtjänster och urban grönska och med att skapa mötesplatser för människor. Mattias Gustafsson ser en ökad efterfrågan för tjänster som rör Agenda 2030 hos landets kommuner.
De områden regeringen anser att Sverige måste prioritera för att uppnå Globala målen är: Ett jämlikt och jämställt samhälle, hållbara städer, en samhällsnyttig och cirkulär ekonomi, ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller, hållbara och hälsosamma livsmedel och stärkt kunskap och innovation.

Foto: Naima Callenberg

Rise forskar om alla dessa områden och Kristina Mjörnell på Rise poängterar vikten av att jobba med alla målen. Mål vi tidigare tog för givna är nu inte längre självklara – som rent vatten, utrotad fattigdom och bostäder till alla. Våra förutsättningar i Sverige förändras hela tiden.
Snåretpanelens deltagare har alla hittat sina sätt att jobba med hållbarhet. Men de som inte kommit igång kan verkligen behöva en knuff i rätt riktning. Ett tips är att surfa in på Informationscentrum för hållbart byggande som drivs av Svensk Byggtjänst på Boverkets uppdrag. ICHB sprutar ur sig tips på hur vi ökar takten i hållbarhetsarbetet med hjälp av cirkulär ekonomi, energieffektiv renovering, smarta material, solcellsinstallationer och klimatsmart byggande.

Kunskap finns

Kunskapen om vad vi bör göra finns. Och i en bygg- och fastighetsbransch som står för 18 procent av Sveriges koldioxidutsläpp, 31 procent av avfallet och som bränner 30 procent av Sveriges energi finns det en hel del att ta tag i.
Eller mer positivt uttryckt: Vi kan göra skillnad!
Och vad kan vara viktigare för vår verksamhet än att det vi bygger blir hållbart?
Vi kan smälla upp hur många hus som helst för våra barn att bo i, hur många vägar som helst för dem att åka elbil på och hur många smarta kontor som helst för dem att jobba i men om världen vi byggt detta i är kaos spelar inget av detta någon roll.
Så från och med i dag – lägg ångesten åt sidan. Börja gräva där du står och vänd utvecklingen nu!

Erik Kalmaru

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Snåret

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev