Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Vårda relationerna"

Det är dags att börja bygga något vackert – tillsammans.

Publicerad: 8 april 2015, 14:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det muttras. Det blängs under lugg. Nävar knyts i fickan. Men när tar någon bladet från munnen? Det är ett ämne som många undviker i det längsta. Men frågan är alltför viktigt för att inte tala öppet om.

Jag möter unga samhällsbyggare som berättar att de inte trivs ute i produktionen, för att det är sådan tråkig stämning mellan tjänstemän och yrkesarbetare i deras projekt. Det finns i svenskt samhällsbyggande en djup klyfta mellan tjänstemän och yrkesarbetare. Detta är ett problem. Nej, det är inte så över allt. Men det är så på väldigt många av våra byggarbetsplatser i vårt avlånga land. Värst är det i städerna och det är bättre ut i landet.

Alla som arbetar för att skapa samhälleliga värden i en organisation är naturligtvis viktiga. Man kompletterar varandra; man har olika roller. Det kanske bör finnas konflikter. Men varför ska det finnas en grinig stämning, ständigt pikande och gnällande och surmagade kommentarer, där ibland lönesättning och ersättningsformer framstår som det centrala. Är det 2015?

Har stämningarna ute på byggplatserna kopplingar till branschens svaga produktivitetsutveckling? Ja, självklart! Vill man arbeta med ständiga förbättringar, delaktighet, engagemang och modernt ledarskap ute på byggprojekten? Vill man använda gemensamma resurser mot ett gemensamt mål? Då är saken biff! Då måste frågan upp på bordet omedelbums.

Trenden i dag bland byggföretagen är att ha färre anställda. I stället för att satsa på att utveckla relationerna, så tenderar man att avveckla dem. Tror vi att det blir lättare att rekrytera begåvade unga människor, om klimatet ute på våra byggplatser urartar till en långsam repris av 1800-talets management?

Många av de spännande utvecklingsprojekt som pågår riskerar att gå i stå för att företagen drar sig för att lyfta frågan om hur relationerna egentligen är ute på arbetsplatserna.

Hur ska man börja arbeta med denna fråga då? Den som är utan skuld, kan ju kasta den första stenen. Eller så kan vi ju ge faderullan i vem som kastat vilka stenar genom åren, och i stället tillsammans ta upp alla kastade stenar och med dem påbörja byggandet av något helt nytt och vackert. Nu är det vår. Det blir ljusare. Nu vill jag se framtiden!

Fredrik Friblick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.