Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Växthuseffekten måste stävjas med sunt förnuft"

"Klimatretoriskt tramsande är det minsta vi är betjänta av," skrvier Ing-Cathrin Nilsson.

Publicerad: 2 december 2014, 08:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det tycks ställt utom allt tvivel att Förbifart Stockholm ska byggas. Men Trafikverkets uträkning är svindlade: Varje dags försening kostar skattebetalarna fyra miljoner kronor. Återupptas bygget i maj landar den totala kostnaden för förseningen på över 700 miljoner (!). Går det att låta bli (även om någon av er kära läsare får stilleståndsersättning) att hålla med Lena Melin på Aftonbladet när hon skriver att ”det är helt bort i tok att med berått mod elda upp fyra miljoner om dagen för att låtsas att Miljö-partiet vunnit en dragkamp med Socialdemokraterna som de med så stor tydlighet har förlorat”?

Förhalningen kostar säkert mycket mer; det är förmodligen fler än jag som kan ta en omväg på närmare fem mil runt Mälaren för att slippa fastna i evighetsköerna förbi huvudstaden på väg till platser dit inga järn­vägar eller bussar når.Förbifarten är inte det enda vallöfte där Miljöpartiet har tvingats backa. Deras bensinskatteförslag fanns inte ens med i budgetförslaget. Om de förmår minska bilismen i städerna är oklart och det så kallade Bonus malus-systemet med straffskatt för bensinslukande fordon är upp­skjutet.

Miljöhoten från den accelererande växthuseffekten måste stävjas med förnuft. Sverige har redan visat att vi kan vara bättre än de flesta, under realistiska förutsättningar, och gå i bräschen; vi har redan minskat koldioxidutsläppen med hälften (och betalar världens högsta koldioxidskatt på drivmedel). Vår fordonspark har aldrig tidigare varit mindre miljöskadlig och våra lastbilstillverkare står redo med i princip fossilfria tunga fordon. Klimatretoriskt tramsande och flackande är det minsta vi är betjänta av för att komma vidare. Sverige och världen behöver politiker som bestämmer sig och håller fast vid det. Här hemma, inte minst i fråga om (last)bilsmiljöpremier som tryggar restvärdena och som vi verkligen vågar tro på.

Miljön betjänas inte av det tjuv- och rackarspel som nu pågår.

Ing-Cathrin Nilsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.