Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

"Vill arkitekten vara med och leda?"

Svenska arkitekter borde ta rollen som projektledare, skriver Staffan Carenholm.

Publicerad: 15 januari 2015, 09:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

arkitekterbyggarbetsplats

När utländska arkitektföretag vinner prestigefyllda uppdrag i Sverige kan intressanta situationer uppstå kring vad som är arkitektens åtagande och roll i projektet. Inte minst gäller det projektledningen. I en del andra kulturer ingår projektledningen som en självklar del av arkitektens åtagande. Den är en integrerad del av arkitektens uppgift, en del av yrkesrollen helt enkelt.

Så är det nu inte i Sverige, vilket den utländske arkitekten snart blir varse. Två kulturer möts. Det kanske inte blir en krock men väl en förvånad inblick i en kringskuren yrkesroll för svenska arkitekter.

En gång i tiden hade också den svenska arkitekten en roll som inbegrep projektledning. Att det inte längre är så är värt en egenbetraktelse, men man kan ändå gå rakt på sak och ställa frågan: Vill arkitekten leda?

Det finns inga som helst hinder mot att dagens svenska arkitektföretag erbjuder sig att ta ansvar för projektledning som ett normalt inslag i sitt tjänsteerbjudande. Ändå sker det i mycket liten utsträckning. Och när det sker är det oftast i form av ett åtagande som inte inkluderas i eller integreras med arkitektrollen. Man erbjuder två från varandra fristående kompetenser, som inte vävs ihop till ett helhetsåtagande.

Man kan undra varför när det trots allt är rätt vanligt att arkitekten ondgör sig över bristfällig eller rent av tafflig projektledning.  Varför då inte bygga upp och erbjuda en egen projektledningskompetens? Projektledning är ju trots allt inte rocket science utan mer struktur, överblick och styrning.

Svaret är nog sammansatt, som det brukar heta. Om nu inte formella hinder finns, kan det ju ändå vara så att den rätta viljan inte är på plats. Till en viss del stämmer nog det. Några vill nog helt enkelt inte. Det arbete som främst utgör gestaltning lockar mer.

Andra gör kanske bedömningen att det är svårt att bygga upp trovärdighet i ett åtagande som även omfattar projektledning. Det är ju trots allt så att det finns en bild av att det som förknippas med projektledarens uppgifter inte alltid anses vara arkitektens starka sida. Rätt eller fel, välgrundat eller inte, föreställningen finns där och den är inte lätt att bryta eller förändra.

Att ta ansvar för projektledning innebär också mer makt över projektets process. Historiskt har knappast arkitekterna sökt sig den makten, men vill man ha ett större inflytande måste man också ta sig an makten och hantera den på ett ansvarstagande och resultatgivande sätt.

Det finns det arkitekter i dag som verkligen vill och också handfast strävar efter, samtidigt som åtskilliga arkitekter väljer att sitta still i båten. Allt fler vill ta ett större ansvar och söker en bredare roll, men än fler har skaffat sig en komfortzon som man trivs rätt bra i.

Själv tror jag det vore välgörande om fler arkitekter ville göra valet att inbegripa projektledning i sina tjänsteerbjudanden och därmed visa att man är beredd att utmana och erbjuda alternativ till dagens projektledning.

Staffan Carenholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

arkitekterbyggarbetsplats

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.