lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: "Allt nytt måste inte vara rätt"

Vägen framåt är inte spikrak, påminner Anders Carlén.

Publicerad: 20 februari 2020, 09:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

byggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationbygginnovationer

”Ett företag som inte förändras dör.” Det säger Pether Fredholm, vd för byggbolaget JSB och teknikmissionär. Han menar att gamla modeller och sanningar är ett hot mot branschen och att bygg inte på något vis är vaccinerat mot paradigmskiften. Han har förstås rätt. Även om framtidens byggnader kommer att ha tak, väggar och en grund precis som nu så kommer digitaliseringen att förändra förutsättningarna för att bygga – och med det också sättet att leda ett byggbolag.

Läs mer: "Jag känner mig bekväm med att bygga hus i dag".

På samma vis som vi i dag besöker läkaren via ipaden eller fondsparar i mobilen ska vi räkna med att tillkomsten av ett hus eller en bro kommer att skilja sig diamentralt från nu. Men med det sagt så är inte varje nytt tekniskt framsteg lösningen på alla våra problem. Ett bra exempel på det är BIM, som under ett flertal år lovordats som byggbranschens digitala frälsare. Rätt använt är det bevisligen till stor hjälp vid dagens moderna byggen, men ny teknik kommer också med sin beskärda del av frustration.

Läs mer: 10 saker vi hatar med BIM.

Vägen framåt är inte spikrak, men däremot måste den gå på oprövad mark med möjlighet till reträtt. Att  inte göra någonting är definitivt inte ett alternativ, eller för att återigen citera Fredholm:

”Då dör man.”

I årets första nummer av Byggindustrin står innovationerna i fokus. Såväl gamla som nya – samt hur du går från dröm till verklighet med dina uppfinningar. Dessutom berättar vi historien om Ragnar Benson som spred de blågula färgerna – bokstavligt talat – på andra sidan Atlanten och blev superkändis på kuppen.

Läs mer: Byggaren som blev stenrik amerikan.

Till sist: Samtliga ni läsare som har fått Byggindustrin som en del av ert medlemskap i Sveriges Byggindustrier kommer nu i stället att erbjudas fortsatt prenumeration direkt från oss. Om du har frågor eller vill ha ytterligare hjälp med din prenumeration, kontakta kundtjänst på kundservice@byggindustrin.se.

Vi ses om en månad!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev