Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

And the winner is... Byggnads!

Trots Byggnads politiska och ekonomiska investering i den förlorande rödgröna alliansen i valet är Byggnads ändå en av valets segrare.

Publicerad: 21 september 2010, 13:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Alliansen fick ett ökat förtroende av väljarna och mer än fördubblade marginalen till det rödgröna blocket jämfört med valet 2006.

På vilket sätt vann Byggnads?

Som en av de aktivaste parterna i kampen mot svartekonomin får de nu se en fråga av högsta prioritet framtidssäkras.

De rödgröna som inledningsvis skulle avskaffa både rut och rot svängde visserligen inför slutspurten och lovade behålla rot kommande valperiod - men fortfarande som tillfällig åtgärd. Det var besvärande för Byggnads att få så lite respons i utbyte mot sitt omfattande stöd till de rödgröna i valet.

Många av helgens väljare har själva använt sig av såväl rot- som rutavdragen och uppskattar möjligheten att slippa skattefuska och att få kvitton som gör det möjligt att få garantier på jobben.

Men för Byggnads del handlar det också om möjligheterna till tryggare jobb.

Hushållens ökande efterfrågan på vita byggtjänster håller nu på att helt tränga bort de svarta och delvis svarta byggtjänsterna och fuskbolagen.

Att rot-avdraget får en enkel modell för hantering mellan företagen, hushållskunderna och Skatteverket är avgörande för i vilken grad systemet kommer till användning.

Härom året förenklades systemet ytterligare och lade grunden för den massmarknad för rot-tjänster vi nu ser.

I snitt betalar Skatteverket ut 1 miljard kronor per månad i rotavdrag.

Hushållen betalar lika mycket för dessa byggtjänster och sammanlagt betyder det att tjänsteandelen av rotmarknaden för hushållssektorn omsätter 24 miljarder kronor om året.

Därtill kommer omsättningen på själva byggmaterialet som grovt räknat blir cirka 30 procent av byggkostnaden, cirka 6 miljarder, enligt beräkningar av Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier.

Den totala omsättningen i byggbranschen av rotavdraget är då cirka 30 miljarder kronor.
Björn Wellhagen beräknar att en omsättning på en miljon kronor motsvarar en årsarbetskraft. Det gör att effekten av rotavdraget kan översättas till 30 000 nya vita jobb.

När det nya rotavdraget stimulerar fler hushåll att byta kök, göra om badrummet, installera värmepumpar, lägga nytt bättre isolerat tak eller tilläggsisolera leder detta till nya men framför llt säkrare jobb inom byggsektorn. Konjunkturer kommer och går. I nedgångstider kan även fortsättningsvis stora hus- och anläggningsprojekt komma att stoppas i avvaktan på bättre ekonomi.

Med en vit rotsektor förändras byggsektorns möjlighet att absorbera svåra tider.

Detta betyder i sin tur minskad belastning på Byggnads a-kassa. På sikt reduceras branschens högre risk för arbetslöshet. Och därmed ökar chanserna för framtida lägre avgifter till a-kassan.

Byggnads engagemang i Byggbranschen i samverkan och dess stora projekt ID06 och permanentat, utökat rotavdrag var en konstruktiv satsning som nu leder vidare.

Om den facklig-politiska samverkan mellan Byggnads och Socialdemokraterna mot alla odds består till valet 2014 får vi hoppas att Byggnads får det lättare att få utdelning när de satsar sina medlemmars pengar.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.