Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Äntligen!

Äntligen! Utbrast Byggbranschen i samverkan över regeringsbeslutet att utreda och ta fram ett förslag till hur individuell skattedeklaration ska se ut. Det är en nyordning som byggsektorn har efterlyst mycket länge.

Publicerad: 13 oktober 2009, 11:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Frågan är större än vad de flesta kanske tror. Men om eller när individuella skattekonton blir verklighet tas ytterligare ett steg på den väg som på sikt kommer att eliminera svartjobben från byggsektorn.

Tittar vi bakåt i tiden kan vi konstatera att byggsektorn arbetat med dessa frågor på ett mycket långsiktigt sätt. I flera omgångar. Den senaste inleddes på allvar som ett initiativ av Stockholms byggmästareförening i slutet av 1990-talet som en kampanj mot svartarbete och ett sätt att engagera medlemsföretagen att skärpa kontrollerna över samtliga underleverantörer.

Men som så många gånger tidigare rann det goda initiativet ut i sanden. Flera konjunkturfaser passerade, i ruschen och i uppgång prioriterades de egna affärsmålen – naturligt nog – och branschintresset att få bort svartekonomin i sektorns undervegetation kom i sista hand.

Men för företagen försvann ändå aldrig frågan ur sikte. Dels gynnas företagen som kollektiv av att ett bättre renommé för byggsektorn i stort underlättar när det gäller att få unga människor att vilja satsa på en karriär där, dels så blev det en alltmer besvärande situation för många mindre och medelstora byggare att kunna tävla om jobben när beställaren enbart gick på priset. Det var en konkurrenssituation som var omöjlig för vita företag att vinna i längden.

På några få år försvann delar av privatmarknaden. Hack i häl på hushållsmarknaden började bostadsrättsföreningar bli allt större kunder hos mindre nogräknade byggföretag som satt det i system att enbart redovisa några få av sina anställda för skattemyndigheterna. Resten var frilansande byggare av olika slag. Ingen kunde ju kontrollera effektivt vad som hände på en byggarbetsplats där folk kommer och går hela tiden. Inte ens facket med sit starka medlemsvärvarintresse hade en chans att hänga med.

Men därmed uppstod också ett mäktigt incitament för arbetsgivare, fack, byggherrar med intresse av livscykelekonomi snarare än skenbart billigt pris (utan garantier) och skattemyndigheter att börja en dialog.

2005 tog före detta byggrådet i Byggnadsstyrelsen, Lars Björkman, kontakt med tidningen Byggindustrin efter en serie av debatt- och nyhetsartiklar på temat svartekonomi i byggsektorn. Han föreslog att vi skulle samla alla parter för en dialog om problemet och med sikte på att skapa ett åtgärdsprogram.

I gruppen ingick Byggnads utredningschef Anders Bäcklund, Magnus Söderkvist från Skatteverket i Borås, Lars Benton, vd i Victor Hanson, John Fredlund från Locum, Jens Hoffman, Dipart (som hade fått fart på initiativen mot svartekonomin med flera debattartiklar), målarmästaren Alf Karlsson, Staffan Nordén från Akademiska hus och Åke Rådberg, Sveriges Byggindustrier.

I augusti samma år kunde vi publicera resultatet, en lista på elva punkter. Överst på listan, punkt nummer ett, betonade beställarmakten. Det är beställaren som i sina avtal ska kräva hur leverantörerna ska leverera sina insatser. Där börjar den vita ekonomin.

Nummer två på listan: All personal ska bära ID-brickor. Även den inhyrda personalen.

Sammanlagt hade listan elva punkter där grunden bestod av personalliggare och möjligheter för skattemyndigheterna att effektivt kontrollera efterlevnaden. På ett samhällsekonomiskt plan krävde gruppen införandet av ett utökat, permanent rot-avdrag.

Något år senare formaliserades initiativet då denna första informella dialog med Byggbranschen i Samverkan och starten för gruppens flaggskepp så här långt, ID 06. Tillsammans kunde parterna – Byggcheferna/Ledarna, Byggnads, Elektriska Installatörsorganisationen EIO, Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Målareförbundet, Målaremästarna, Plåtslageriernas Riksförbund, SEKO, Svenska Elektrikerförbundet, Sveriges Byggindustrier och VVS Företagen – argumentera inför statsmakterna på ett sätt som de tog till sig.

Rot-avdraget har permanentats och utökats, ID 06 ökar ordningen på byggarbetsplatserna. Och nu kan också Skatteverket få bättre möjligheter att genomföra sina uppgifter. På detta vinner hela samhällsbyggarsektorn.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.