Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: "Är du hållbar lille vän?"

Anders Carlén funderar på vad som hände när jobben automatiseras.

Publicerad: 21 november 2018, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

arbetsmarknadautomatiseringrobotarbyggrobotar

I dag finns det närmare fem miljoner jobb i Sverige varav tio procent försvinner och ersätts av nya – varje år. Den svenska arbets- marknaden förändras i allt snabbare takt och de flesta av oss som är mitt i karriären kommer sannolikt hinna med att avverka både en och två yrken innan det är dags att gå i pension.

Digitaliseringen och användandet av AI, artificiell intelligens, driver på utvecklingen och i en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning konstaterade man redan förra året att vartannat jobb kommer att automatiseras inom 20 år.

De största riskgrupperna enligt rapporten är yrkena kassapersonal, försäljare och maskinoperatörer, medan jobb som kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlig- het, social förmåga, förhandling, förmåga att övertala, och omtanke om andra människor har lägst sannolikhet att ersättas. Minst risk löper skogsmästare, präst och speciallärare.

Handlar om att anpassa sig

Så hur ser framtiden ut för oss som är verksamma inom svensk byggindustri?

Av de 77 yrken som ligger i riskzonen att helt försvinna fram till 2037 är det värst för montörer, maskinförare och möbelsnickare – som alla löper en 90- procentig risk att bytas ut mot robotar – medan målare, ingenjörer och byggnadsarbetare ser ut att få behålla sina yrkestitlar något längre.

Framtidens teknik påverkar såväl anställda som företag och historiskt sett är det bara ett fåtal diktatorer som under en begränsad period lyckats stävja morgondagens verklighet. Det handlar med andra ord om att anpassa sig: att ställa in sig på att yrken kommer att försvinna, men också att uppfinna nya.

Om du inte ska byta karriär

Ett exempel på det sistnämnda är Nordic Contech som med devisen “Där kod möter betong” ska fungera som en plattform och skapa dialog mellan branschens aktörer, start ups, innovatörer och finansiärer. De är något viktigt på spåren och på sidan 6 kan du läsa mer om deras spännande arbete.

En som redan är inne på sin andra karriär är 47-åriga Juan Gauthier, som efter flera år i tvspelsbranschen bytte till Skanskas visualiseringslabb där han hjälper blivande bostadsköpare att uppleva sina framtida hem, innan de är byggda. Du träffar Juan på sidan 10.

Till sist. Tillhör du en kategori som inte kommer byta karriär i första taget, men som tröttnat på att sitta i ändlösa möten? Bläddra genast vidare till sidan 18 där experten Sylvia Nylin bjuder på sina bästa tips för effektiva och meningsfulla möten – så får du mer tid över till annat, som att läsa Byggindustrin.

Vi ses om en vecka!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.