Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Är systemet räddat nu?

Först rasar storbolagens börskurser rakt över, sedan drar en våg av varsel över landet med verkstadsindustrin som tidiga förelöpare samtidigt som risken av en finansiell härdsmälta aldrig har varit mer påtaglig sedan 1931. Efter en månad med detta scenario börjar bilden bli klar för många. Var krisen hade sitt ursprung, hur den kunde fortsätta att utvecklas. Av STAFFAN ÅKERLUND

Publicerad: 15 oktober 2008, 09:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det var intressant att höra liberale debattören Johnny Munkhammar och en ekonomiprofessor med vänsterprofil som Agneta Starck debattera finanskrisen i TV:s Aktuellt i måndags, kvällen efter att EU enades om massiva ekonomiska garantier och insatser i sina respektive länders banksystem.

Det enda som skiljde var att Munkhammar betonade att politikerna var de som skapade förutsättningarna för krisen när de lagstiftade om subprimelån till de fattiga medan Starck betonade det senare skedet – att aktörerna i systemet utnyttjade dess svagheter för att sko sig och att det sedan blev politikerna som fick gå in och städa upp.

Allt detta blir intressant studiematerial för framtida ekonomiska forskare. Årets Nobelpristagare, Paul Krugman (läs ledaren i BIN 26-08) är en av de ekonomer som tidigt såg mönstren bakom dagens kris.

”Det känns visserligen bättre än för fem dagar sedan, men finanskrisen gör mig jätterädd. Jag trodde aldrig att jag skulle få se något som påminde om 1931 under min levnad”, sade han till TT på en presskonferens i samband med att Nobelpriset hade tillkännagivits. Han var mycket nöjd med euroländernas gemensamma beslut i helgen att massivt backa upp det finansiella systemet.

Men även om systemet har räddats betyder det inte att det inte kommer att skördas offer. De kommer att sila ner genom systemet när systemets storaktörer tränger sig före småföretagen när det gäller att få de nödvändiga vardagskrediterna. EU utlovar ofattbara antal miljarder i systeminsatser. Men mycket återstår att lösa.

Det får inte bli så att småföretagen glöms bort, att de blir de fattiga som saknar sked när det regnar manna över de stora.

ingrid gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.