Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Attityder till snabba cash

Erik Sandstedt på Ekobrottsmyndigheten varnar för ett fenomen som växer till sig. För att undgå myndigheternas radar har helt färska byggnadsarbetare som inte finns i några register blivit hårdvaluta för svartjobbande företag.

Publicerad: 29 februari 2012, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den enkla affärsmodellen är att driva företaget svart med full kraft på något år för att sedan ömsa skinn och med varm hand överlämna ansvaret inför en konkurs till en målvakt.

Det mycket oroande nya är att de traditionella målvakterna – missbrukare, socialt utslagna individer som inte har något att fölora på ytterligare en belastning och därför gärna ställer upp med en namnteckning som gör dem till bolagsmän med styrelseansvar – nu i stor utsträckning har ersatts med helt unga personer.

Myndiga, på väg ut i arbetslivet, med hela livet framför sig och framför allt helt rena från belastande noteringar i olika myndighetsregister blir de med sina namn på bolagspapperen ofta det som gör det möjligt att öppna upp för svarta affärer på byggmarknaden.

I helgen som gick hade Rapport ett nyhetsinslag om fenomenet.

Hans Åkerlund, jurist på Stockholms Byggmästareförening, är en av de personer som har störst inblick i svarta byggföretags inre liv. Sedan 1990-talets besvärande lågkonjunktur för byggbranschen har han studerat de mekanismer och svagheter i fråga om skattekontroller och kunskaper hos olika myndigheter som gjort det möjligt för svartekonomin att breda ut sig.

Utgångspunkten för Hans Åkerlunds intresse för svartjobbande företag har framför allt varit de mindre och medelstora byggarna som under de svåra åren såg sig utkonkurrerade av svarta företag som kunde lägga lägre bud på de flesta jobb genom en kombination av svarta löner och obefintliga skatter.

I Rapportinslaget var det Hans Åkerlund som tillsammans med Ekobrottsmyndigheten målade upp det senaste hotet mot en ren byggbransch.
I en granskad västsvensk härva med över 400 styrelseledamöter i förundersökningsmaterialet, var de traditionella målvakterna nu nere i en tredjedel. Två tredjedelar var ”rena” personer ur ett myndighetsperspektiv, främst unga människor som sålt sina namnteckningar til svartföretagare utan att alltid vara medvetna om följderna – att de därmed drogs in i ekonomisk brottslighet.

De personer som intervjuades i Rapportinslaget berättade att om de skulle erbjudas kanske 40 000 kronor i handen i utbyte mot sin namnteckning skulle de knappast tveka. Risken för upptäckt bedömde de som liten och det skulle vara ”snabba pengar”.

Sedan snart sju år pågår ett storskaligt initiativ med avsikt att säkerställa att svartjobbarna stängs ute från byggmarknaden. ID06 har i dag 15 000 företag med över 250 000 anställda anslutna.

Både arbetsgivare och fack står sedan start eniga bakom systemet som innebär att alla som besöker byggplatserna eller är verksamma där faktiskt är kvalitetssäkrade ur synvinkeln ren byggbransch. I och med det strikta ansvaret för att alla parter som anlitas som underleverantörer också ingår i ID06-systemet, stängs dörrarna effektivt mot svartekonomin.

Men det finns fortfarande blottor, möjligheter för dem som vill, att dyrka upp dörrrana till ID06-arbetsplatserna.

Ett sätt är det som tidningen Byggnadsarbetaren redovisade i nr 2, den 9 februari – att en anställd i ett vitt företag låter sig mutas att släppa in svartarbetare.

Att sälja sin namnteckning till svartsektorn är ett annat hot.

Att komma tillrätta med attityderna till ”snabba cash” måste vara ett av kärnämnena på samtliga byggutbildningar.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.