Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Avtalsfrågor på sin spets

Det finns mer än ett sätt att se på att ett av de färskaste medlemsföretagen i Sveriges byggindustrier är ett nybildat dotterbolag till Svevia.

Publicerad: 17 oktober 2012, 12:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sannolikt är det första steget för Svevia som helhet att komma in i en arbetsgivar- och branschgemenskap där man tycker att man hör hemma. Inom bygg.

Men det är samtidigt ett sätt att lösa det praktiska problem som uppstod när en grupp anställda tog en konflikt tidigt i år för prestationslön. Totalt strejkade ett hundratal av Byggnads medlemmar på företaget. Svevia löste problemet genom att bilda ett dotterbolag som denna månad gick med i Sveriges byggindustrier med Byggnads som motpart.

En konflikt är därmed ur världen. Andra problem kvarstår:Drivkraften bakom strejken i början av året var att ackordslöner enligt Byggavtalet ger en högre sammanlagd månadsinkomst än tidlön.

Däremot är det högst osäkert om det sammanlagda utfallet för de berörda Byggnadsmedlemmarna totalt sett blir så mycket bättre när man räknar bort vad de förlorar på att lämna sina gamla anställningsvillkor.

Här får man räkna in att Sekomedlemmarna bland annat har ytterligare en semestervecka liksom andra övertids- och pensionsregler. Det handlar om anställningsvillkor som är likalydande och fullt jämförbara med tjänstemannaavtalen.

Att upphäva de på många sätt konstlade avtalsmässiga skillnaderna mellan arbetare och tjänstemän inom Svevia, tidigare Trafikverket produktion, har varit en gemensam facklig strävan sedan 1970-talet och ses av de berörda facken Seko, Unionen, Ingenjörerna och Ledarna som något konstruktivt och i grunden rättvist.

Det är också om detta det handlar om när moderbolaget Svevia strävar efter ett medlemskap i Sveriges byggindustrier. Svevia anser sig på mycket goda grunder ha kommit långt i arbetet att tillsammans med sina fackliga motparter nå ett modernt medarbetaravtal, något som också är BI:s mål.

I ett sådant scenario är Byggnads ett gammaldags yrkesförbund vars själva affärsidé är att strikt upprätthålla en mycket tydlig gräns mot hela tjänstemannasidan. Man gör det främst genom att täppa till så gott det går mot en utveckling där individen får växa och göra en karriär som öppnar för alla sorters arbetsuppgifter hos sin arbetsgivare.

I dag är sådana karriärer öppna för alla medarbetare inom Svevia och övergångar mellan de olika facken som Seko, Unionen, Ledarna och Ingenjörerna är odramatiska och välkomna. Alla parter upplever detta som en typisk win-win-situation. Parterna har sedan 1970-talet haft en mödosam gemensam resa, man har investerat många förhandlingstimmar och kan med rätta hävda att man uppnått mycket.

För moderbolaget Svevia och Sveriges byggindustrier gäller nu det gemensamma målet att hitta en plats i den gemensamma avtalsstrukturen som tillåter Svevia att fortsätta sin konstruktiva resa mot ett  välfungerande företagsavtal, ett avtal  med plats för alla facklig parter, som också bejakar individens rätt att utan konstgjorda yrkesgränser få utvecklas.

Siktet för Svevias del är att moderbolaget ska kunna bli medlem fullt ut under nästa år.

För det renodlade yrkesförbundet Byggnads ger detta mycket att grunna på. Hur motiverar man det strikta karriärtaket gentemot tjänstemännen? Är det verkligen det verkliga medlemsintresset de företräder eller är det bara en liten högljudd minoritet som styr förbundets linje?

Av Sveriges 100 000 byggnadsarbetare går mindre än 20 procent på ackordslön. Den totala kostnaden att förhandla fram dessa löner kostar 1,5 miljarder kronor per år. De 80 procent av Byggnads medlemmar som arbetar på tidlön subventionerar därmed i praktiken förbundets elitlöneskikt.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.