Ledare
"Bara tjejer kan göra byggyrken attraktiva"
Byggsektorn måste visa att den är en framtidsbransch, skriver Staffan Åkerlund.
Publicerad: 24 augusti 2016, 08:59
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
P1 Morgon uppmärksammade i ett fördjupande inslag fredagen 19 augusti den ojämnställda byggarbetsmarknaden. En procent av Byggnads medlemmar är kvinnor. Det håller inte om de uppsatta nyproduktionsmålen på mer än 700 000 nya bostäder fram till 2025 ska uppnås, ett mål som kräver att byggarbetskraften måste växa med ytterligare 40 000 personer.
Då krävs det att framtidens byggnadsarbetare också kan rekryteras ur hela befolkningen, inte enbart ur den manliga halvan.
Bristande söktryck
Det bristande söktrycket till yrkesutbildningar för byggnadsarbetare och installatörer inom VVS och elektriker är djupt oroande. I praktiken är dessa utbildningar entydigt enkönade. Är det förklaringen till att de inte längre är lockande? Varje ny årskull medför nya värderingar. Jämställdhet är mer än ett honnörsord, den ger god arbetsmiljö.
Motkrafterna till könsdominansen har börjat röra på sig. Det kommer att ta tid men riktningen är lagd. Bemanningsföretaget Helpman är bara ett exempel på vad som pågår på marknadsnivå.
När JM siktar på att nå upp till 20 procent kvinnliga hantverkare så tar bemanningsbranschen rygg på utvecklingen.
I Peab fördjupade chefen för kompetensförsörjning, Maria Hernroth, i P1 Morgon hur storbolagen ser på möjligheterna. Just Peab har sedan många år sin egen yrkesutbildning i form av Peab-skolan med planlagd karriärgång från skolbänken till lärlingsplatser och anställningar. Tjejer ska rekryteras. Och framför allt behållas. Det kommer att förändra – allt.
Vägen framåt
Sveriges Byggindustriers expert i mångfaldsfrågor, Paula Lejonkula, kommenterade i radion på fredagen att ”Om man bara tittar på 50 procent av befolkningen, alltså antalet män och inte tittar på kvinnorna, är det svårt att hitta dem man behöver.”
Att detta är på gång understryks av att bemanningsbranschen engagerar sig. Helpman har via EFS-rådets byggbranschsatsning drivit på ett arbete som lett fram till att medarbetare i företaget anställts av Arbetsförmedlingen för att under tre år driva ett särskilt projekt med inriktning på jämställdhet och integration, både på arbetarsidan och för tjänstemän. Det gör man i dialog med flera storbolag.
Pelle Eriksson, tidigare vd i Helpman och en av bolagets ägare, ser det som vägen framåt. Det är ett nyckelprojekt.
”Som bemanningsföretag måste vi ligga i framkant. Vi ser att kvinnliga medarbetare kommer att efterfrågas av allt fler.”
En framtidsbransch
Expanderamera ser en tydlig utveckling där machokulturen är på väg ut.
”Vi fick nyligen ett rekryteringsuppdrag där beställaren enbart efterfrågade kvinnor”, säger vd Jessica Löfström, som själv kämpat i många år för att förändra byggsektorn i jämställdhetsfrågor.
Det är inte bara attityder och otidsenlig kultur som behöver brytas. Bilden av byggsektorn måste tydligt visa allt som gör den till den framtidsbransch den är. För unga killar, för tjejer, för invandrare – ett alltmer högteknologiskt, högavlönat och mer jämställt arbetsliv som levererar efterfrågade produkter och lösningar.
Staffan Åkerlund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.