Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Bemanningsföretag får nyckelroll framöver"

"Förmodligen skulle det bli dödsstöten för F-skattesedeln" skriver Staffan Åkerlund.

Publicerad: 28 januari 2015, 10:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

rekryteringbemanningarbetsmarknad

Bemanningsföretag är en viktig del av byggsektorn och kommer trendmässigt att öka i Sverige.

Skälen till det är många, inte minst därför att de erbjuder både flexibilitet och snabba, rationella möjligheter att lösa bemanningsfrågor i projekt, stora som små.

I USA diskuteras flitigt det fenomen som fått epitetet Über efter det mycket framgångsrika taxiföretaget som startades på västkusten för några år sedan och som sedan dess tagit halva marknaden med storm.

Fenomenet som sprider sig från bransch till bransch – är en av de viktigaste förklaringarna till den snabba sysselsättningsökningen i USA efter krisåren. Men den är samtidigt kontroversiell.

I taxiexemplet bygger modellen på att förare med sina egna bilar tar körningar via bolaget Übers IT-kraft som håller kollen och matchar kundernas önskemål och positioner och tillgängliga, anslutna fordon och förare.

Med i stort sett obegränsade IT-muskler rationaliserar Übermodellen traditionellt företagande med vanliga arbetsgivare, anställda i förhållande till kunderna.

Über finns redan i ett antal europeiska länder men möter både lagligt och starkt skråmässigt motstånd i länder som Nederländerna, Tyskland och Sydkorea.

I Tyskland kallas fenomenet ”Plattform-Kapitalismus” , att föra produktionen direkt till slutkunden. Priset blir oslagbart lågt när det mesta av overhead som administration och utrustning försvinner för den som äger systemet . Bilägaren samarbetar med ett varumärke, Über, och kör kunden för bråkdelar av taxibils-taxa.

Skulle någon få samma idé i Sverige på byggmarknaden så kunde man tänka sig motsvarande IT-stödd förmedling av snabba insatser av F-skattande hantverkare med egen utrustning.

Übermodellen finns redan här och växer inom färdigmatbranschen. Nätbaserade restauranger erbjuder en omfattande meny, snabba leveranser till låga priser.

Skulle en sådan trend också närma sig byggsektorn skulle det kunna orsaka mycket stora problem. Säkerhet och kvalitet är ledstjärnor som kräver långsiktigt systemtänkande och utveckling av säkerhetskultur och kräver omfattande utbildning och kontroll.

I den väletablerade delen av byggsektorn finns grindvakterna ID06 och huvudentreprenörsansvaret som mäktig motkraft. Detsamma gäller utbildningssatsande bemanningsföretag.

Det utesluter Überlösningar men öppnar definitivt för ambitiösa bemanningsföretag med egen stark företagskultur.

Att NCC nu tagit beslutet att starta ett eget polskt bemanningsföretag (se sid 4-5) är därför välkommet. Byggmarknaden kommer att växa snabbt de närmaste åren. NCC kommer med sitt nya bemanningsbolag att lägga ribban högt.

Vad en välorganiserad Überlösning däremot skulle betyda för svartekonomin är en helt annan sak. Förmodligen skulle det bli dödsstöten för F-skattesedeln.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.