Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Bim är framtiden

Det är lätt att gripas av teknikoptimism i dessa dagar.

Publicerad: 5 april 2011, 11:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För ögonblicket befinner jag mig i Boston, sex timmar västerut, på Autodesks AEC Technology Summit under två dagar. Bolaget som i åratal har hävdat att tiden är inne för nya teknikstyrda ingångar i byggprocessen under parollen "Build The Model!". Här i Boston ska de presentera nyheter för media från hela världen.

I december reste vår reporter Per Hindersson fyra tidzoner österut på en månadslång resa till Indien. Syftet var att studera indisk ingenjörskonst i bim-termer och att träffa svenska företag på plats med egen verksamhet eller samarbeten igång.

För nu går det fort. När medlartrion under Bengt KÅ Johanssons ledning fick Byggnads och BI att skriva under hur man rent praktiskt skulle gå tillväga för att skapa det nya byggavtalet, var ett av de tyngsta argumenten i texten våren 2009 att svenska byggföretag måste utveckla konkurrenskraft för en global ekonomi.
Det är detta som en stor del av detta nummer handlar om.

"Bim är framtiden", säger Daniel Segenstedt på Skanska Teknik i detta andra nummer på temat Indien-Sverige, denna gång med offshoring som nyckelord.
Poängen är inte att prispressa projekteringen. Det handlar om att få in mer information tidigt. Där ligger lönsamheten, menar Segenstedt.

"Bims stora potential ligger i byggskedet, inte i projekteringsstadiet."

Handlar det om att exportera tjänstemannajobb till ett låglöneland?

Det kommer utvecklingen att dementera. USA-lönerna här på östkusten är mer än den dubbla svenska som i sin tur är tre, fyra gånger den indiska. Men det är inte poängen.

Den stora poängen är möjligheten att samla den bästa kompetensen i ett virtuellt lagarbete kring ett specifikt projekt. Oavsett var i världen den finns.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.