Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Bim och katedralen

Det finns en gammal historia som handlar om människors attityder men också om hur fria de är i tanken.

Publicerad: 20 februari 2013, 13:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den handlar om tre murare. De höll på att mura upp en bastant tegelvägg. När de fick frågan om vad de höll på med för ögonblicket svarade den första ”jag murar.”

Murare nummer två var mer rakt på sak: ”jag tjänar XX pengar i timmen.”

Men den tredje muraren hade ett helt annat svar:”Jag? Jag håller på att bygga världens mest fantastiska katedral!”

Exemplet återfinns i en lång rad managementböcker som handlar om olika aspekter av vad som gör vissa företag framgångsrikare än andra och framför allt om människorna i dessa företag som ju är de som får saker att hända på ett positivt sätt.

Tillbaka till de tre murarna. Vad tror du hände med dem efter bygget av just denna katedral?

De två första klarade sig förhoppningsvis bra. De hade yrkesmässigt extremt näraliggande mål och mycket realistiska uppfattningar hur de skulle nå dem. Ordning och reda, pengar på fredag.

Med den tredje är möjligheterna fler. Kanske blir han lagbas, en blivande platschef, ingenjör, byggmästare eller rent av en arkitekt. Kombinationen av djupa yrkeskunskaper och visioner öppnar för många karriärvägar.

I fredags förra veckan samlade WSP och Byggindustrin ett 80-tal deltagare från byggföretag, byggherrar, arkitekter, konsulter och andra med specialintresse för bim, building information modeling, i ett fullsatt seminarium på hotel Clarion i Skanstull i Stockholm.

Bim är ett hett ämne sedan fem-sex år och den 22 april håller den övergripande intresseföreningen Openbim lämpligt nog ett stort seminarium på nybyggda Clarion Hotel Arlanda. Lämpligt eftersom just detta hotell är ett gott exempel på hur långt bim nått inom byggprocessen fram tills i dag.

I fredags var frågan för seminariet ”Vem tjänar pengar på bim?”

Frågan är berättigad. I många företag inom hela byggsektorn finns det exempel på olika långt gångna bim-strategier. Det är – trots alla eldsjälar som brinner för frågan – en bit kvar till 100 procent bimade projekt.

Men för varje år tillkommer nya pusselbitar som för mot målet. I fredags rapporterade Mats Franzon, byggteknikråd på Akademiska Hus om hur fem stora statliga byggherrar och fastighetsägare samordnar sina bim-strategier och är på väg att ta nästa steg. Ann-Therese Albertsson, projektledare för införandet av bim hos Trafikverket, gav motsvarande bild av hur verket som beställare utvecklar sina krav på bim inför större upphandlingar.

När dessa stora offentliga byggherrar ökar sin egen användning av bim kommer det att få omvälvande återverkningar för hela byggprocessen.

Visionen för bim är att det ger en övergripande bild av helheten där förvaltningen av byggnaden är det logiska slutsteget.

Bim kan med andra ord ge oss hela katedralen i tre, fyra, fem och sex dimensioner  – och den talar till oss med precis de fakta vi för ögonblicket behöver. Det jämställer oss med den tredje muraren.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.