tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Bokrisen under luppen

Vi var på en bröllopsceremoni i helgen. En ung nära släkting till min fru gifte sig med sin brud, en mycket välutbildad karriärekonom från ett land utanför EU. Hennes arbetsgivare är en av de globala revisionsjättarna.

Publicerad: 11 september 2013, 11:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En karriärgång inom ett sådant företag innebär några år i stora städer i olika världsdelar. Man följer sina kunder helt enkelt.

Så var det det där med Stockholms stora problem – bostadsbristen…

Hur bor de unga nygifta?

Svaret är inte oväntat i just det här fallet. De bor mycket centralt. I en lägenhet som skapats genom att en gammal paradvåning på Kungsholmen byggdes om till flera mindre lägenheter i samband med att en bostadsrättsförening bildades. Det märks tydligast på att det är ovanligt trångt i hallen. Väl inne i lägenheten är de tre rummen helt normala förutom när det gäller takhöjden. Det skulle nästa gå att bygga om lägenheten i två plan.

Nästa anhalt för det unga paret blir sannolikt New York om ett år eller två, det är den signal som arbetsgivaren har gett.

Nyckeln till ett boende innanför Stockholms tullar i just detta fall är kombinationen bostadsrättsförening med stadgar som tillåter andrahandsuthyrning och medlemmar i föreningen som har andra planer för sitt boende än Stockholm. I det aktuella fallet bor de mer eller mindre permanent på Kanarieöarna och njuter av sina pensionärsår och de goda inkomster som uthyrning till företag ger. En guldsits för priviligierade.

För andra inflyttare till våra storstäder gäller helt andra förutsättningar. Varför kan det inte byggas boende i rimlig närhet till storstädernas jobb till priser som folk i olika åldrar har råd med? För den som är ny på bostadsmarknaden är det ett oöverstigligt hinder att låna upp 5-6 miljoner kronor och därutöver betala månadsutgifter på kanske  8 000 kronor till en bostadsrättsförening.

Billiga hyresrätter i Stockholms innerstad är en kvarleva från de år när hyresregleringen bet som skarpast och kommer enbart ut på den öppna bostadsmarknaden i ytterst sällsynta fall.

Positionerna är låsta. Det är den gordiska knopen. Vem eller vilka eller vad kan lösa upp den?

Fler hoppfulla initiativ pekar trots allt ut en färdriktning. I veckan inrättades en Bo- kriskommitté med ett uppdrag från Fastighetsägarna Sverige och Handelskamrarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Kommittén blir en sorts think-tank för en makroöversyn av problemet.

Ledamöterna är samtidigt några av landets tyngsta namn inom boende, finanser och forskning. Det tar in boendefrågan i ett tillväxtperspektiv. Människors behov kopplat till de faktorer som driver ekonomisk utveckling. Mycket lovande.

Men mycket mer pågår samtidigt. Totalt har regeringen sjösatt ett 30-tal utredningar som håller på att mogna till skarpa förslag i riksdagen. En starkare roll för staten och regionen genom att boendet upphöjs till riksintresse ter sig som trolig även om röster som Norrköpings kommunalråd Lars Stjernqvist, (S), fortfarande är i minoritet i kommunvärlden när det gäller ett ja till att hindra kommunala särkrav.

Hoppfullt är det också när byggbranschen formulerar sig så skarpt som när NCC:s koncernchef Peter Wågström i en intervju detta nummer ger ett både internationellt och ett svenskt perspektiv på frågorna och skissar på lösningarna ur företagens synvinkel. Nu rör det på sig.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev