Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Bostadsbyggandets ickefråga

Bostadsministern Stefan Attefall och hans statssekreterare Ulf Perbo har varit synnerligen flitiga i bostadsfrågan. Det flitiga utredandet om problemen bakom det alltför låga bostadsbyggandet är på väg mot lagstiftning.

Publicerad: 6 mars 2014, 15:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bostadsministern Stefan Attefall och hans statssekreterare Ulf Perbo har varit synnerligen flitiga i bostadsfrågan under mandatperioden. Det flitiga utredandet om problemen bakom det alltför låga bostadsbyggandet är på väg mot lagstiftning.

”Vi har haft den största reformagendan för ökat bostadsbyggandet sedan miljonprogrammets dagar”, säger Ulf Perbo i en intervju i detta nummer. På sikt kommer många av förslagen sannolikt att visa sig mycket betydelsefulla.  Ett förbud mot kommunala särkrav skulle underlätta för ett rationellare byggande. Ökad press mot kommuner som inte lever upp till regionala bostadsförsörjningsmålen likaså.

Här är regeringens perspektiv helt rimligt. Bostadsproduktionen hör nära samman med nödvändiga satsningar på infrastruktursatsningar och här finns det i dag starka incitament för kommunerna  att hålla tillbaka sina bostadsplaner därför att man fruktar kostnaderna att bygga ut vägar och kollektivtrafik. I horisonten ser ansvarfulla politiker kommande skattehöjningar som en följd av kostnader för ett bostadspaket som också innehåller nödvändig infrastruktur.

Att lyfta upp dessa avgöranden från den kommunala beslutsnivån är därför det enda rimliga.

Men trots regeringens mycket omfattande reformagenda – där också insatser mot svartekonomin inom byggandet ryms – så finns det viktiga frågor kvar att lösa.

I förra veckands nummer gjorde vi en genomgång av Nybyggarkommissionens 63 förslag kring bostadsfrågan.  På många enskilda punkter är dessa förslag påfallande samstämmiga med regeringens kommande propositioner. I kommissionen satt förre statsministern Göran Persson, Agneta Dreber och Olle Wästberg.

Bokriskommittén under ordförandeskap av Klas Eklund, bankekonom och läroboksförfattare och medarbetare till Kjell-Olof Feldt på finansdepartementet, har lättat lite på förlåten till deras kommande förslag, som med stor sannolikhet kommer in på den känsliga frågan om hyresregleringens roll.

Göran Persson hade chansen att ta upp även denna fråga i samband med Nybyggarkommissionens presentation förra veckan, men valde att ligga lågt i frågan. Deras avsikt var att lägga fram ändringsförslag som är politiskt möjliga att genomföra snabbt oavsett färg på kommande regering efter valet.

Den hänsynen behöver inte Bokriskommittén ta. Vid ett seminarium med  Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi,  som föredragshållare var signalerna tydliga.  Han utredde orsakerna till 1960-talets skriande bostadsbrist strax innan första spadtaget för miljonprogrammet togs. Han lyckades också med bedriften att övertyga den socialdemokratiska regeringen att avskaffa regleringen, som han beskrev som huvudanledningen till dåtidens bostadskris. Hyresregleringen hade införts i samband med andra världskriget och 20 års erfarenhet av dess marknadsstörande effekter var inte direkt ett svåranalyserat problem.

Lindbeck hade heller inte några större problem att övertyga dåvarande statsministern, Tage Erlander, om att den därför borde avskaffas.

Men inför valåret 1968 ledde den inrikespolitiska turbulensen till att Erlander tappade modet och svängde över till att bevara hyresregleringen. Sedan dess har hyresregleringen i stort sett varit en politisk ickefråga. Ofta debatterad men aldrig på väg mot ett politiskt beslutsläge.

Facit av detta ser vi tydligt. Vi kommer att se det ännu tydligare nu när vi är på väg att lösa alla de mindre problemen kring bostadsbyggandet. Hyresregleringen och dess konsekvenser kommer att stå mitt i landskapet som en bergtopp. Ett mäktigt särintresse att bestiga för framtida äventyrare.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.