Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Bostadssamtal utan skygglappar"

Staffan Åkerlund reflekterar kring de politiska bostadssamtalen.

Publicerad: 16 mars 2016, 09:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I fredags i förra veckan återupptogs bostadssamtalen mellan regeringen, V, och oppositionen om vad som krävs för att öka årstakten i bostadsbyggandet och höja den från 38 000 per år till 70 000 varje år fram till 2025.

I Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturprognos pekar utvecklingen snarare på att 2015 var ett undantagsår än en ny etablerad årsnivå.

Men om allt förutsättningslöst kommer upp på bordet under bostadssamtalen de närmaste månaderna skulle ett omtag kunna beslutas i närtid. Men hur stora är chanserna att detta skulle lyckas?

Ideologiska skygglappar

I tisdags i förra veckan diskuterade tre riksdagspolitiker från S, L och KD förutsättningarna för att bostadssamtalen skulle ge avsett resultat.

Leif Nysmed, socialdemokratisk riksdagsman sedan senaste valet och talesperson i bostadsfrågor liksom dessförinnan ombudsman för Byggnads, uppmanade partierna att lägga bort sina ideologiska skygglappar.

Skulle de politiska partierna lyckas med detta skulle man med dagens annorlunda förutsättningar ta sig tillbaka till samma position som rådde vid tiden för Riksdagsbeslutet 1965, att under tio års tid bygga en miljon bostäder.

Maximalt gynnsamt

Förutsättningarna gjordes den gången maximalt gynnsamma. Bordet rensades från bygghinder, motsättningar mellan stat och kommun liksom finansiering. Staten subventionerade och garanterade genomförandet, byggbar mark kommenderades fram.

Programmet var ett undantag i den ekonomiska utvecklingen. I dag måste uppgiften klaras av på marknadsmässiga villkor.

Samtidigt som Sverige tillhör en internationell toppliga när det gäller urbanisering måste denna klaras av på marknadsekonomins villkor och fortsatt stor del finansieras av hushållen. Samma partier som samtalar svettas över riskerna med en bostadsbubbla och inriktar politiken för detta.

Nytt grepp från BI:s vd

I onsdags i förra veckan, på Årets Bygge-galans seminariedel, gjorde Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, ett försök att ge receptet på hur 700 000 bostäder kan byggas – på marknadens villkor.

Han gjorde det annorlunda – som en pressrelease, en kommuniké från eniga politiska partier och arbetsmarknadsparter som enats om arbetsfred för att lösa bostadsuppgiften.

Den avtalsrörelse som många bedömer som den svåraste på mycket länge skulle därmed resultera i ett gemensamt övergripande mål – att byggsektorn i sin helhet, i ordnade former, för sin del gör bostadsmålen till ett inslag i avtalskonstruktionen. ”Jag ser fram emot hur Johan Lindholm, Byggnads, står sida vid sida med oss och presenterar en gemensam linje”, sade Ola Månsson.

Byggsektorn levererar arbetsfreden och politikerna levererar villkoren för hur marknaden löser sina uppgifter; incitament för kommunerna att bygga, införa bosparande för unga, startlån för förstagångsköpare och extra och riktade bostadsbidrag för betalningssvaga hushåll liksom skatteändringar som stimulerar rörligheten på bostadsmarknaden. En utopi historiskt sett men ändå kanske inte mot bakgrund av bostadskrisens risker för samhället.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.