Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: ”Bra Zlatan, men du kan bättre”

Anders Carlén gör entré som chefredaktör.

Publicerad: 14 november 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dörr och fönster är målade i matchande grönt, fasaden är klädd med vitmålad panel och på sadeltaket vilar hundratals tegelröda lerpannor. Hängrännorna är på plats, liksom fönsterbleck och vindskivor – och inom kort också golv och isolering.
Kvar återstår indragning av el och vatten, men för det krävs det yrkesfolk med behörighet och kunskap – och ett tillskott av externt kapital.

Även om mitt höstprojekt – en tolv kvadratmeter stor friggebod – knappast kvalificerar sig till Årets Bygge så har mina utmaningar som entreprenör, snickare och inköpare i stort sett varit desamma som byggindustrin dagligen möter: Taket tar längre tid att lägga än planerat, golvet blir dyrare än vad kalkylen lovat och materialförrådet gapar ständigt tomt. I mitt fall saknar dessutom arbetskraften både kunskap och självinsikt.
Att bygga smart, effektivt och miljömedvetet är en komplicerad process, och även om svenskt byggande kommit en ordentlig bit på vägen så är det som Zlatans pappa Šefik brukade säga:
”Bra Zlatan, men du kan bättre.”

Vi ska driva processen framåt

Så hur blir svensk byggindustri bättre? Sannolikt med ett generöst kunskapsutbyte, ett prestigelöst förhållande till våra misslyckanden och en gemensam ambition att alltid vilja bli bättre.
En av tidningen Byggindustrins största och viktigaste uppgifter är att driva den processen framåt, tillsammans med er. Med efterfrågat innehåll, skarpa debatter och inspirerande reportage vill vi göra ert arbete enklare, tydligare och roligare. Om vi gör rätt vet bara ni – hör av er till mig och berätta: ni når mig anders.carlen@byggindustrin.se eller 070-369 25 17.
Uppmärksamma läsare noterar eventuellt att det skett en förändring på den här sidan. Min företrädare Staffan Åkerlund har gått i pension efter 14 år vid Byggindustrins roder och ersätter honom gör jag, Anders Carlén – och jag kommer närmast från tidningen Vi i Villa och rollen som chefredaktör. Där låg mitt fokus på konsumenten, medan jag numer får dela ert perspektiv på svenskt byggande – något som jag tycker ska bli oerhört spännande.
Jag ser fram emot att lära känna er!
Vi ses om en vecka!

Det här är Anders Carlén

Gör: Nytillträdd chefredaktör för Byggindustrin.
Familj: Jenny och barnen Valter, 9 år, och Elsie, 7 år.
Bor: Hus i Mälarhöjden utanför Stockholm.
Bakgrund: Journalist och redaktör på en rad dags- veckotidningar de senaste 20 åren. Kommer närmast från Vi i Villa.
På fritiden: Knattefotboll, blocket.se och byggvaruhusbesök.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.