Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Brist på inflation är ett hot mot lönerörelsen"

"Vi är mitt uppe i ett samhällsekonomiskt jätteexperiment", varnar Staffan Åkerlund.

Publicerad: 10 februari 2016, 09:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ByggavtaletEkonomi

Vi är mitt uppe i ett samhällsekonomiskt jätteexperiment. Håll tummarna för att det lyckas.

Är den billiga oljan bra för oss eller är nackdelarna större när vår viktigaste exportmarknad, Norge, tappar i köpkraft?

I ena vågskålen ligger alla marknadsförändringar i vår omvärld. I den andra ligger våra inhemska utmaningar.

Striden står het

Striden står redan het kring Industriavtalets roll.  När LO-samordningen sprack i höstas var det fritt fram för alla förbund att göra egna bedömningar.

När byggmarknaden är glödhet finns det ingen anledning att inte utnyttja en ovanligt stark förhandlingsposition, är signalen från byggfacken.

I förra veckan lade 6 F-förbundet Seko med 12 000 medlemmar inom väg- och ban fram sina avtalskrav. Löneökningar på lägst 3,2 procent. Sekos yrkanden följer samma avtalsplattform som 6F-förbunden lade fast strax före jul.

Enligt Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, innebär Sekos löneökningar över 4 procent.

”Inte ens de mest frikostiga ekonomiska bedömarna har varit i närheten av detta som total lönekostnadsökning efter löneglidning. Jag blir orolig”, säger Mats Åkerlind i en intervju.

Läs hela intervjun här.

När en LO-samordning ur 6 F:s synvinkel alltid har varit en ekonomiska tvångströja, är perspektivet radikalt annorlunda ur fackens inom exportindustrin.

”Jag har varit med i centrala förhandlingar sedan 1985 men aldrig varit med om så många utmaningar som i år”, sade Anders Ferbe, IF Metalls ordförande härom veckan på Stora Infradagen.

Annika Alexius, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet har kommenterat Riksbanken och avtalsrörelsen i SvD 1 februari:

”Nu har vi en lönerörelse som inte längre utgår från inflationsmålet. Får vi låga löneökningar innebär det att den låga inflationen verkligen har bitit sig fast, och stiger inte lönerna blir det svårt att höja priserna”, sade hon till SvD den 1 februari.

"Löneökningar är avgörande"

Annika Alexius delar uppfattningen att höga löneökningar är avgörande för att Riksbankens nuvarande strategi ska lyckas.

Men löneökningarna ingår i ett större ekonomiskt pussel med kronkursen som lika betydelsefull faktor som inflationen.

Riksbanken vill få människor att tro att de har en full verktygslåda, att de kan göra mycket mer, men det kan de inte, menar Annika Alexius.

En slutsats är att Riksbanken föredrar att någon annan än de själva fattar besluten som levererar inflationsnivån kring två procent.

Därför tycks det nu som att Sverige i denna fråga måste fatta ett omöjligt beslut:

Att tillåta en havererad lönebildning och den vägen nå inflationsmålet.

Eller att låta Riksbanken trixa med kronkursen, något som omvärlden kommer att uppfatta som en fientlig devalvering.

Om inte detta är ett jätteexperiment, så vad är i så fall ett sådant?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ByggavtaletEkonomi

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.