Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Bygg bort rädslan för en bostadsbubbla”

Nyproduktion lättar på trycket som kan skapa en verklig bubbla, skriver Staffan Åkerlund.

Publicerad: 11 mars 2015, 09:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingnyproduktionbostadspolitik

På Gunnar Strängs tid var bostadsbyggandet en konjunkturregulator, en överbryggare mellan högkonjunkturtoppar för att hålla hjulen rullande och sysselsättningen uppe när det rådde lågkonjunktur.

Verktygen var den tidens kombination av regleringar och bidragssystem som innebar att politikerna hade goda möjligheter att gasa vid behov och bromsa vid risk för överhettning.

Sedan länge har politiken abdikerat från den positionen. Regeringar med skilda politiska färger och uppbackning i riksdagen har sedan länge överlämnat åt marknaden att finansiera byggandet av bostäder.

Men det ändrar inte bostadsbyggandets viktiga roll för ekonomin.

I dag är bostadsbyggandet på alla sätt en förutsättning för fortsatt goda tider. Men eftersom staten har avhänt sig de flesta möjligheterna att gasa på byggandet genom att frigöra ekonomiska resurser som när Gunnar Sträng med fast hand höll i det ekonomiska rodret, handlar det om att med stor känslighet navigera på marknadsekonomins hav.

Målet måste vara att hushållen, de som betalar för byggandet, får goda möjligheter att efterfråga nybyggnation av bostäder.

Här tvekade både Alliansregeringen och den nya S och MP-regeringen.  Riskerna för en bostadsbubbla har medfört bolånetaket liksom planeringen för kraftigt ökande amorteringar av bostadslånen. I förlängningen hotar även minskade ränteavdrag.

Därmed går hela bostadspolitiken i baklås.

Det går inte att klara behovet av nyproduktion av bostäder samtidigt som man aktivt påverkar dem som ska betala för byggandet.

Som analysföretaget Evidens visade för några veckor sedan i sin rapport om bostadsproduktionens finansiering är byggandet av hyresbostäder inte ett alternativ. Avskaffade bidragsregler bygger in avkastningskrav för såväl allmännyttan som privata hyreshusägare som gör nyproducerade hyresbostäder till den näst dyraste hyresformen i Sverige. Bara hotellboende är dyrare.

Det privat ägda boendet är vid nyproduktion det billigaste alternativet, det veta alla hushåll sedan årtionden. Det är helt enkelt billigare eftersom man slipper fördyrande mellanhänder i form av fastighetsägare som självklart måste få avkastning på sitt investerade kapital.

Så här står vi i dag.

Vi bekämpar en icke existerande bostadsbubbla genom att dra ner hushållens efterfrågan. Färre nya bostäder byggs. Invandringen är 80 000 personer om året som måste bo där jobben finns.

Vägen ur denna låsning är att bejaka efterfrågan och få mer byggt och därmed lätta på trycket på det redan byggda, det som är den verkliga boven i hushållens snabba ökning av bolåneskulderna.

Med en fungerande nyproduktion, där småhusbyggandet bör få en viktig roll, lättar trycket som kan skapa en verklig bostadsbubbla.

På debattplats i denna veckas Byggindustrin lägger Ulf Perbo, statssekreterare under förre bostadsministern Stefan Attefall, fram förslag i den riktningen. Idag kan han vara öppet kritisk mot delar av den egna regeringen när det gäller just dessa frågor. I synsättet på att göra undantag för nyproduktionen av bostäder, var det – liksom det är även med nya regeringen – finansdepartementets linje ”inga undantag” som vann och fortsätter vinna. Till stor skada för ekonomin i stort.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.