Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Bygg ska med lag byggas

Byggsektorn står inför flera stora utmaningar de närmaste åren. Ska man välja någon av dessa och sätta den allra överst är det rekrytering. Det här är en sektor som utgör bortåt nio procent av BNP och är i kraft av både sin storlek och grundläggande verksamhet i sanning samhällsbyggande.

Publicerad: 27 november 2013, 12:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De flesta beslut om vägval är också politiska frågor. Men den politiska sidan av samhällsbyggnadsprojektet speglas av vad som är tekniskt, ekonomiskt och mänskligt sett genomförbart av alla de som är verksamma inom bygg. Bägge sidor – den politiska och samhällsbyggarna – måste på detta sätt leva i full förståelse för respektive roller och kompetenser. Och i full respekt för varandra.

Att det ur detta perspektiv är ett samhällsintresse att alla människor kan lita på byggsektorn för dess integritet och starka rättskänsla är ett renlighetskrav. Experimentera för ett ögonblick med tanken att allmänheten såg politiker och tjänstemän i stat och kommun som korrupta mutkolvar. Hur skulle det påverka viljan att betala skatter och avgifter? I det fallet skulle många rösta med plånboken.

I dag kan Sverige som land fortfarandeglädja sig åt att rankas i toppen på Transparency Internationals index över världens minst korrupta länder. Tillsammans med våra nordiska grannar. Länder som ligger bra till på detta index är typiskt sett demokratier och har en lång historia av att stärka sig som rättsstater. Det är den långa och mödosamma vägen att bygga välstånd och säkerhet åt majoriteten medborgare.

Lagstiftning, rättstillämpning och rätts-säkerhet har gått hand i hand med en demokratisk utveckling där väljarnas engagemang spelar en nyckelroll.Med korruption följer välfärdsförluster för folks flertal. Ju längre ner på Transparencys lista man kommer, ju mindre blir det över för vanligt folk. Där hittar vi demokratiernas motsats – kleptokratierna. Hur många mellanhänder är det inte som skott sig på Ikeas vilja att bygga upp sina varuhus i Ryssland (på indexplats 133)? Eller för den delen överoptimistiska västföretag i Kina (plats 80)?

I Italien (plats 72) är historien lång när det gäller brottsliga grepp om delar av byggsektorn.

När samhällsbyggnadssektorn ska ta sin rättmätiga plats i samhällsbygget i kraft av sin storlek och behovet att attrahera de största talangerna, måste vi ha modet att ta itu med allt som svärtar ner.

Och det får inte handla om kosmetiska insatser eller smarta kampanjer. Det måste handla om rättsstatens gränsdragning mot det som brister i dag.SVT:s program Uppdrag Granskning i veckan visade tydligt att det är för enkelt att fuska med rotavdraget. Hushåll och företag fuskar ihop. Hur påverkar detta bilden?

På proffsmarknaden, företag emellan,  är otydliga entreprenadkedjor fortfarande ett hinder för ordning och reda i byggprocessen. Skattefuskande svartjobbare letar sig fortfarande in – trots ID06. Hur påverkar alla återkommande larm?Av 90 000 registrerade byggföretag är det bara en tredjedel som har kollektiv- eller hängavtal med facken. 60 000 står utanför möjligheterna att den vägen kontrollera ordning och reda i projekten.

ID06-systemet uppgraderas ständigt sedan 2006 men behöver nu lagstöd om entreprenadkedjornas nedre dunkla regioner ska bli tydliga. Rotfusket måste stoppas.

Modern lagstiftning och effektivare kontroller är oundvikligt om alla ska omfattas. Också för rättsstaten Sverige gäller det att få rätt på sina prioriteringar.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.