Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Byggandet centralt när världen ställer om"

"Vi kan förbättra produktionen", skriver Staffan Åkerlund.

Publicerad: 22 oktober 2015, 08:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

klimatpåverkan

Samhällsbyggande är en komplex verksamhet och något oerhört konkret på en och samma gång. Det gäller att ha koll på båda perspektiven. Som skrönan med de två murarna som arbetade sida vid sida och fick frågan vad de gjorde. Den första berättade hur mycket han tjänade i timmen. Den andre att han var med och skapade en helt fantastisk byggnad.

Det sista är ingen dålig utgångspunkt. Vi lever i en tid med svindlande möjligheter till information hela tiden. Det börjar bli svårt att fullt ut förstå hur vi hade det före den ständiga uppkopplingen, molntjänster, smarta mobiler och ökande möjligheter att chippa allt och alla. Så långt det mänskliga behovet av integritet tillåter det.

Klarar vi detta sista – integriteten – kommer vi att få en snabbt växande kunskap som största tillgång i våra arbetsliv. Det kommer att ge oss ökande möjligheter till delaktighet och överblick över allt vi är delaktiga i. Digitalisering av samhällsbyggandet.

”Svaren får vi i Paris”

I helgen som gick inledde Dagens Nyheter en omfattande artikelserie som ska fortsätta fram till klimatmötet i Paris för världens alla politiska ledare under rubriker som ”Världen ställer om” och ”Verktygen finns för att rädda planetens framtid”.

Men insikterna om detta är hösten 2015 också större än någonsin tidigare. Det mobiluppkopplade Afrika, den stora välutbildade, nätanslutna medelklassen i tillväxthungriga Kina och Indien har i dag samma möjligheter till globala perspektiv på klimatet.

I Paris får vi svaren på vad som blir jordklotets samlade klimatpolitik. Det vi i byggsektorn med säkerhet vet redan i dag är att kommande beslut – på alla nivåer – får en betydelse för vad vi bygger och hur vi bygger.

I början av året presenterade Sveriges Byggindustrier, BI, i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, en slutrapport som visade att byggproduktionens klimatutsläpp är betydligt större än vad man tidigare alltid trott.

Tidigare var tumregeln att produktionsskedet stod för 15 procent av utsläppen och driften över tid stod för 85 procent. Men BI:s och IVA:s slutrapport ställde allt detta på huvudet. Produktionsskedet står för 80 procent av utsläppen enligt den gemensamma analysen.

”Bästa karriärvalet”

Men vi kan använda tekniken till att förbättra produktionen och göra den effektivare och smartare ur energisynpunkt. Teknik och samverkan genom hela byggskedet är två nyckelord. Att minska fel och slöseri är ett tredje nyckelområde – med stor lönsamhet.

För vi måste bygga för att bo. Att vara samhällsbyggare är nog världens för ögonblicket bästa karriärval där många av företagens framtida medarbetare kan vara med och bygga på lösningarna på klimatutmaningarna. Redan med existerande teknik kan byggnader och framtidens vägar och infrastruktur bli stora nettoproducenter av solel som krävs för elektrifieringen av transporterna. Vi kommer att se mycket mer av detta. Mycket mer. Dagens uppkopplade yngsta kommer garanterat att känna sig hemma i detta. De kommer att kunna se hur allt hänger ihop.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

klimatpåverkan

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.