Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Byggare som entreprenörer

Det finns knappast någon annan bransch i Sverige som genom åren gett så goda chanser till entreprenörskap som byggbranschen. Peab och veckans storaffär mellan bröderna Mats och Erik Paulsson och deras familjer, är ett lysande exempel.

Publicerad: 10 april 2014, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns knappast någon annan bransch i Sverige som genom åren gett så goda chanser till entreprenörskap som byggbranschen. Peab och veckans storaffär mellan bröderna Mats och Erik Paulsson och deras familjer, är ett lysande exempel. Under loppet av ett halvsekel har bröderna byggt upp stora värden för sig själva, sina familjer, sina anställda och för samhället som helhet från en startpunkt hemma på den skånska gården och en entreprenad att sköta sophämtningen i grannskapet.

Vittnesmål från den tiden berättar om två mycket unga män med oändliga resurser av personlig energi, deras största, egentligen enda, kapital.

Några år senare köpte bröderna sin första grävmaskin – och en entreprenadverksamhet inom anläggning var född. Det tillkom ett grustag. Ett konkursat byggföretag köptes in. Bröderna började växa till sig som arbetsgivare. Verksamheterna var lönsamma, bröderna kunde kombinera sina instinkter som entreprenörer med förmågan att själva styra det snabbväxande företaget.

Det har alltid funnits ett nära släktskap mellan byggande och fastighetsförvaltande och ägande och Sverige har många goda exempel på det som kallas byggmästartraditionen, att bygga i egen regi, ett handfast sätt att skapa bestående värden som bas för sin fortsatta verksamhet.

Med veckans storaffär mellan de två bröderna upplöses korsägandet mellan byggverksamheten och fastighetsägandet. De två familjegrenarna renodlar sina verksamheter.

Resan bröderna har gjort hittills är självfallet inspirerande. Den är unik till sin skala men inte som företeelse. Vägen ligger fortfarande öppen för blivande byggare även om vägen från eget kroppsarbete fram till att bli en av Nordens ledande aktörer inom bygg och fastighet är lång.

I dag utspelar sig de flesta entreprenörshistorier som uppmärksammas inom data och IT. I skuggan av Microsofts Bill Gates, Apples Steve Jobs och Googles Larry Page och deras betydelse för en digital världsmarknad och som förebilder och inspiratörer för tusentals svenska IT-entreprenörer, fortsätter det mer handfasta entreprenörskapet inom byggsektorn att förnya sig. Dag för dag, år för år, decennium för decennium.

Att det omfattande entreprenörskapet inom byggsektorn inte uppmärksammas på samma sätt som de flashiga globala IT-bolagen, är inte särskilt konstigt. Det känns till och med betryggande.

Ibland brukar det sägas att det är för lätt att bli byggare. Det räcker i princip med en hammare och lite händighet. Det är sant. Och alla hantverkare blir inte entreprenörer som bygger företag i likhet med Erik och Mats Paulsson.

Men de som gör det kan se fram emot en betydligt stabilare efterfrågan på sitt kunnande och sin produktion än de flesta av dagens IT-entreprenörer där företagens hela livslopp kan handla om veckor och månader.

Det verkligt intressanta med att det gått 50 år sedan bröderna Paulsson startade sitt imperiebyggande med sina egna kroppskrafter är just kombinationen av bygg och IT. Teknikutvecklingen är revolutionär till sin omfattning och sina möjligheter.

Men till syvende och sist – både hus och infra måste handgripligen byggas. Hittills har ingen lyckats flytta in i ett digitalt hus eller köra en riktig bil på en 3D-bro.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.