lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nomi Melin Lundgren: Byggbranschen behöver ett internet för innovationer

Hjulet. Dynamiten. Penicillinet. Ångturbinen. Skiftnyckeln. Mänsklighetens historia kantas av uppfinningar som på olika sätt har förändrat vårt sätt att leva och underlättat vår vardag. Ett närtida exempel på en innovation som på riktigt stöpt om vår tillvaro i grunden är förstås internet.

Publicerad: 28 oktober 2020, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nomi Melin Lundgren.


Ämnen i artikeln:

patent

När internet sedan kompletterades med den engelske fysikern Tim Berners-Lees skapelse world wide web 1990, som gör det möjligt att manövrera mellan webbsidor och filer som finns lagrade på servrar världen över, är ingenting sig längre likt. Det här är ett tydligt exempel på en ”omstörtande” innovation som delar in tillvaron i ett tydligt före och efter.

Byggbranschen sägs ibland ha en låg grad av innovation, den är traditionsbunden och verksam på en lokal marknad. Men stämmer det verkligen?

Byggbranschen sägs ibland ha en låg grad av innovation, den är traditionsbunden och verksam på en lokal marknad. Men stämmer det verkligen? I en bransch där alla till vardags är vana vid att trolla med knäna och hitta lösningar borde det inte saknas påhittighet och goda idéer. Inte i ett land som Sverige, som enligt FN:s immaterialrättsorganisation WIPO ligger på andra plats i innovationsligan.

Dialog för idéutveckling

I vår färska genomgång av de 30 största byggföretagen i Sverige avseende patent så sticker Skanska ut. 

Vad är det då som gör att Skanska och inte någon annan av byggbjässarna har lyckats så bra i det här avseendet? Det kan förstås vara att Skanska är det enda bolaget i Sverige som är verkligt globalt. Internationell konkurrens brukar gynna innovationskraften. Men Joakim Jeppsson, forsknings- och utvecklingschef på Skanska Sverige, ser en annan förklaring. Så länge han har jobbat på Skanska är samtliga patent som bolaget har sökt sprungna ur idéer som fötts i dialog mellan bolagets tekniska avdelning och personal ute i produktionen.

Ett slags internet för innovation inom företaget, skulle man kanske kunna säga.

Så det är snarare en fråga om organisation och att skapa rätt förutsättningar för att snappa upp och kunna utveckla idéer som har gett bolaget trumf på hand. Ett slags internet för innovation inom företaget, skulle man kanske kunna säga. Läs mer om det här.

Trevlig läsning!

Två favoriter i oktober

1. Hockeyfansen Johan och Mats

Vi möter männen som har villkoren för över 110 000 byggnads-

arbetare och 3 700 byggföretagare i sin hand. Intervjun med Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen, och Johan Lindholm, ordförande i Byggnads läser du här. 

 

2. Grönt är skönt

Levande väggar har flera fördelar, både för stadsmiljön och för inomhusklimatet i våra byggnader. Läs mer här. 

 

3. Sju svenska byggdrömmar som sprack

De verkade bra i tanken och på ritbordet... 

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

patent

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev