Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Byggföretag som brottsoffer

Veckans rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, om utpressning är uppseendeväckande. Brå-forskarna har gått igenom 171 polisutredningar från 2010 och intervjuat både brottsoffer och utpekade gärningsmän och har funnit ett tydligt mönster.Två branscher står ut i rapporten. Byggföretag och krogar.

Publicerad: 26 september 2012, 12:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tommy Svensson har följt arbetet med rapporten i egenskap av Svenskt näringslivs säkerhetsexpert. Han ser undersökningsresultatet som toppen på ett isberg. I normalfallet är utpressning knappast ett brott som anmäls.  Och skälet är enkelt, menar han.

”Det är brottsoffer som själva i många fall jobbar i en gråzon.” Men Tommy Svensson tycker ändå att byggsektorn på ett föredömligt sätt har gripit sig an själva grundproblemet med sina initiativ för en ren byggbransch och införandet av ID06.

Om polisanmälningar är ovanliga i utpressningssituationer är mål i domstolar och framför allt fällande domar ytterst ovanliga. Och när de ändå inträffar är straffen häpnadsväckande milda. I ett mål från 2004 som dömdes i både tingsrätt och hovrätt, fick utpressaren från Bandidos sex månaders fängelse, trots att offret, en byggföretagare, hade skjutits i bägge benen av en annan person i mc-klubben. (Mål B7774-04)

Den sammantagna hotbilden präglades av att utpressaren flera gånger sökte upp företagaren i sällskap med ytterligare en klubbmedlem, bägge med Bandidos västar. Vid dessa hembesök talade de om skjutningarna som inträffat en kort tid innan och menade att företagaren hade sig själv att skylla eftersom han vägrade att betala ut den större summa som klubben krävde av honom.I bägge rättegångarna hördes både måls-ägaren, som höll fast vid sin berättelse, och gärningsmannen som hela tiden nekade.

Också på denna punkt är målet från 2004 ovanligt. Det vanliga är i stället att vittnen vägrar att träda fram. Samtidigt har utpressarna blivit försiktigare i mötet med brottsoffret och undviker uttalade hot. Det är underförstått att det går riktigt illa om man inte betalar en påstådd skuld.

Tommy Svensson menar att mc-gängens medlemmar själva många gånger är verksamma i byggföretag.

Det är så  allmänheten kommer i kontakt med fenomenet. Köparna nappar på erbjudanden om billiga byggjobb. Blir jobbet amatörmässigt utfört och kunden vägrar betala kommer mc-gänget på besök i full mundering. Inte heller där kommer det in någon anmälan.

Det är på denna sista punkt som rot-avdraget gör sin största nytta. Det har gjort hushållen intresserade  att betala vitt. Kvitto på jobbet och avdrag på skatten ger möjlighet att kräva kvalitet på jobben.

Svartjobbare är inte borta som fenomen och ID06 har fortfarande sina brister som gör att de kan lura systemet. Här finns många öppningar för utpressning.Näringslivets säkerhetsdelegation, där Tommy Svensson ingår, tog för åtta år sedan tillsammans med säkerhetspolisen och en lång rad myndigheter fram riktlinjer för hur företag som utsätts för olika hot ska agera som fortfarande är helt grundläggande. Det ligger i allas intressen att brott anmäls så att de kan utredas och lagföras.

Men kanske måste polisen tänka om i vissa fall när de utreder brott som utpressning. Hur djupt måste man tränga i  brottsoffrets mellanhavanden med exempelvis skattemyndigheter när det aktuella brottet är utpressning?  Det gäller att få fler små företag att lämna gråzonen. Att våga lita på polisen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.